Немају ни 30 година, а померају границе планете …

Они мењају свет

Ово су најуспешнији млади људи који су својом иновативношћу променили свет у пољу технологије, науке, културе, образовања, спорта, енергије…

Амерички магазин Тајм одабрао је најуспешније младе људе који су својом иновативношћу променили свет у пољу технологије, науке, културе, образовања, спорта, енергије… Представио је 30 особа, млађих од 30 година, који су својом креативношћу померили границе својих области-

1) Брендон Стентон (29)

Брендон је творац једног од најпопуларнијих блогова „Humans of New York“, а његова истоимена компилација фотографија постала је бестселер магазина „Nex York Times“. Идеју о топлим људским причама које је овај улични фотограф забележио фотоапаратом, преузели су многи широм света, тако да није новост уколико налетите на различите верзије његове идеје, попут: „Humans od London“, „Humans od Chicago“, „Humans of  Paris“, па чак и „Humans od Belgrade“.

2) Мајкл Б. Џордан (26) и Рајан Куглер (27)

Џордан је пажњу на себе скренуо улогама у ТВ серијама „The Wire“ и „Friday Night Lights“, али је такође ове године остварио преокрет у каријери у улози Оскара Гранта, 22-годишњег црнца који бива упуцан на станици од стране полиције у Окланду, држави Калифорнији. Прича филма „Fruitvale Station“ утемељена је на истинитом догађају, а ради се о првом филму редитеља Рајана Куглера. Филм је добро примљен на познатим филмским фестивалима, од којих се посебно истичу Санденс филмски фестивал , и онај у Кану.

3) Еленор Кетон (28)

Новозеланђанка, рођена у Лондону, освојила је ове године престижну „Man Booker“ награду за књигу инспирисану фантастиком 19. века – „The Luminaries“. Тиме је постала најмлађа списатељица која је добила овакву награду, а њена књига од 832 странице, уједно је и најдужа књига која је добила овакву награду.

4) Шиза Шадид (24)

Шиза Шадид је извршна директорка компаније „The malala Fund“ коју је основала с колегиницом Малалом Јусафзаи, пакистанском тинејџерском активисткињом која је преживела атентат од стране Талибана због јавне кампање о праву девојака на образовање.

5) Теми Тибетс (27)

Председница и оснивачица „She’s the First“, Теми Тибетс, страствени је заговорник подизања свести читаве заједнице о земљама у развоју, подржавајући образовање девојака и жена. Од оснивања у 2009. години, пројектом је помогла стотинама девојака у више од 10 земаља како би постале прве у својим породицама које су стекле средњошколско образовање.

6) Кристен Титус (29)

Извршна директорка пројекта „Girls Who Code“, Кристен Титус, залаже се за полну равноправност по питању програмера у ИТ свету, сматрајући како и жене могу да буду итекако добре програмерке. Пројектом настоји да тинејџеркама представи све предности информатичких наука, односно, заинтересује их за послове за којима постоји велика потражња на тржишту.

7) Лесли Деван (28)

Леслин „Waste-Anhilating Molten-Salt Reactor“ користи отпадне материје као погонско гориво, а исти би могао да има велики утицај на енергетски сектор. Иновативни дизајн који је Лесли осмислила с колегом који би ускоро требало да дипломира на МИТ-у (Massachusetts Institute of Technology), комбинује нуклеарне материјале с растопљеном сољу како би произвела реакције и смањила количину отпада.

8) Ен Макосински (15)

Ен је осмислила „The Hollow Flashlight“ и истим победила на „Google Science Fair“ такмичењу за дизајн у 2013. години. Патент је израђен од тзв. „Пелтиер плочица“ које производе енергију, а када се једна страна греје, друга остаје свежа. Користећи само топлину дланова за енергију, ова канадска тинејџерка осмислила је светиљку која може да произведе непрекидан сноп ЛЕД светлости који је постојан до 20 минута.

9) Данијел Фонг (26)

Данијел је оснивачица и главна научница компаније „LightSail Energy“. Реч је о систему за складиштење компримованог ваздуха којим би могао да се реши проблем интермитентности с којим се сусрећу ветрењаче и соларне електране у случају да нема енергије, односно ветра или уколико је мрак. Њено решење је у складиштењу енергије која би касније могла да се користи у облику компримованог, чистог ваздуха.

10) Вилијам Камквамба (26)

Са 14 година, Вилијам је осмислио и изградио ветрењачу користећи старо гвожђе које је стварало електичну енергију и доносило воду његовом дому у селу Малави (југоисточна Африка). Његова прича сажета је у награђиваном филму „William and the Windmill“.

11) Фред Ехрсам (25)

Напустио је Вол Стрит како би постао један од оснивача система интернет плаћања „Coinbase“ с мисијом стварања популарне виртуелне валуте – Биткоина, једноставније за коришћење.

12) Wителма ‘Т’ Ортиз Вокер Петигрју (24)

Вителма је провела 18 година као сироче, преживевши сексуално злостављање, неуспела удомљавања, групне домове и здравствене установе, али је упркос тешком детињству развила платформу како би помогла другима. Данас је врло призната у свету као заговорница младих и користи лично искуство као жртва сексуалног злостављања како би помогла у информисању група, почевши од Гугла, па све до америчког Конгреса о потреби за заштитом најрањивијих у заједници.

13) Александер Меклин (28)

За време боравка у Уганди као студент Универзитета у Нотингему, Александер је био дирнут сиромашним условима затвореника и развио је идеју за боље уређење њихових објеката – „African Prisons Project“ (АПП). До данас је АПП обновила бројне клинике, изградила књижаре и развила образовне програме у затворима широм Уганде, Кеније и Нигерије.

14) Езра Клајн (29)

Езра Клајн данас је ослонац за интернет издање листа “ Washington Post”, али још пре тога био је Постов млади генијалац. Као први политички блогер у 2009. години који се тиме бавио као да је у питању стални посао постао је један од најпопуларнијих самосталних блогера.

15) Лауренелен МекКанн (26)

Лауренелен је извршна директорка радијске емисије „The Good Fight with Ben Wikler“ која је хибрид између радијске емисије „This American Life“ и емисије духовитог америчког водитеља Стивена Колбера.

16) Вивиан Граубард (24)

Вивиан је саветник главном технолошком директору Беле куће, у новом одељењу које је Барак Обама основао како би унапредио државну употребу технологије.

17) Теди Гоф (28)

Гоф је био вођа групе за дигиталну стратегију која је заслужна за двоструки одабир председника Обаме на изборима тако што је повезао политичареву публику на интернету.

18) Кристен Солтис Андерсон (29)

Као потпредседница у „The Winston Group“, републиканске анкетне и консултантске компаније, Андерсон је заговорница коришћења нових врста података за оцењивање јавног мњења.

19) Артур Занг (26)

Камерунски инжењер осмислио је медицински таблет који би могао да спаси животе широм руралне Африке и шире. Његов изум „Cardiopad“ омогућава пацијентима да у удаљеним и руралним подручјима обаве прегледе и добију резултате бежичним путем, како би им се појаснили налази и како би уштедели на скупом путу у оближњи град на претраге.

20) Лудвик Маришане (23)

Лудвик је развио антибактеријски и био-разградиви гел за чишћење лица и тела за чију употребу није потребна вода. За становнике у селу из његове родне Јужне Африке, где је тешко пронаћи воду, ради се о итекако значајном изуму.

21) Џек Андрака (16)

За њега се често вежу поређења са Стивом Џобсм или Марком Закербергом, чак и пре него што је завршио средњу школу. Овај тинејџер из Мериленда осмислио је дијагностички тест за тумор панкераса који би могао да одигра велику улогу у утрци за леком против ове опасне болести.

22) Британи Венгер (19)

Британи је 2012. године освојила Гуглову главну награду за науку за своју идеју о “вештачком мозгу” како би открила рак дојке путем једноставнијег поступка који би могао да буде поузданији од тренутне процедуре биопсије.

23) Тејлор Вилсон (19)

Вилсон је развио јефтини детектор радијације за коришћење у борби против тероризма, али је такође спровео и истраживање на темељу медицинских изотопа за лечење против рака, и постао један од најистакнутијих заговорника коришћења нуклеарне енергије како би се на сигуран начин задовољиле светске потребе за енергијом.

24) Ронда Русеј (26)

Ронда је прва жена у историји која је ново лице “Ultimate Fighting Championshipa” (УФЦ). У историјском УФЦ мечу ове године је победила своју супарницу Лиз Цармуш. Посебна је и по томе јер је заштитно лице у различитим комерцијалним кампањама захваљујући својим атлетским вештинама.

25) Паркер Лиаутауд (19)

Поларни истраживач и студент Универзитета Јејл, скијао је све до Северног  Пола чак три пута како би истражио и скренуо пажњу јавности на климатске промене. План му је да постигне рекорд у свом путовању на Северни Пол пре свог 20. рођендана.

26) Џејмс Бешара (27) и Калид Хусеин (29)

Интернет страница “Crowdtilt”, основана 2011. године од стране овог двојца, скреће пажњу многих због чињенице да омогућава сакупљање средстава једноставнијим и приватнијим. У поређењу са сличном страницом “ Kickstarter”, страница омогућава људима да финансијски подрже било шта, од пројеката који су још увек у развоју, до покрета друштвеног интереса.

27) Еван Спигел (23) и Боби Марфи (25)

Овај двојац са Универзитета Стенфорд, осмислио је „Snapchat“, односно сервис за размену фотографија. Наводно су одбили Фејсбукову понуду од 3 милијарде долара, након чега су их многи отписали. Ипак, сервис је и даље врло популаран и омиљен од стране корисника старости од 18 до 29 година који на дан поделе и до 400 фотографија.

28) Мет Муленвег (29)

Софтвер за „Open-Source“ веб странице осмислио је Мет Муленвег када је још био студент на факултету и назвао га „WordPress“. Данас је ово један од најчешће коришћених система на Интернету.

29) Кевин Систром (29)

За само три године, његов “Instagram” израстао је у једну од најпопуларнијих апликација за размену и објављивање фотографија, а недавно је и купљен од најпопуларније друштвене мреже – Фејсбука.

30) Нејт Вајнер (29)

“Pocket“ апликација, која данас броји и до 10 милиона корисника широм света, обавезна је апликација 21. века за све љубитеље читања. Апликација омогућава најбољу услугу за све оне који желе да сачувају одређен садржај на више платформи и прочитају га касније на било ком уређају или платформи.

Курир

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s