Пркос раширио три прста …

Српски поздрав-три спојена прста / Фото: Новости

Да ли су три уздигнута прста заиста српски национални поздрав? Начин на који већ више од две деценије прослављамо победе и исказујемо припадност, постао је нешто по чему нас препознају широм света. Ипак, поједини наши историчари и представници политичких партија тврде да би требало заправо да се поздрављамо са три спојена а не раздвојена прста.

На бројним фотографијама пре Другог светског рата српски војници приликом заклетве дижу три спојена прста (на црно-белој слици су регрути Колубарског корпуса Југословенске војске који подижу скупљена три прста). А снимци показују и да су три раширена прста карактеристична за војнике нацистичке Немачке и усташе у НДХ.

„Нема говора о томе да српски поздрав има било какве везе са заклетвом Трећем рајху, коју су полагали нацисти и њихови злочиначки саучесници усташе. Они су држали у ставу мирно десну шаку са раширена три прста у висини десног рамена и то је био положај који јасно означава заклетву Трећем рајху. Српски поздрав историјски јесте устаљен са скупљеним прстима, што се може видети из архивских снимака и записа. Међутим, током деведесетих година дошло је до другачије политичке употребе националног поздрава, што се добрим делом задржало и до сада, а то је поздрав са три раширена прста“, објашњава историчар др Драган Петровић.

Наш саговорник наглашава да су Срби некада полагали заклетву са три скупљена прста (као када се крсте) и да су у таквим формалним и свечаним ситуацијама изговарали „Светог ми Тројства“ или „за крст часни и слободу златну“.

„Било који национални поздрав може да буде део пажљиво неговане традиције, а може временом и да еволуира. Тако је било и са српским поздравом. Три растављена прста као наш савремени поздрав је патентиран 1988. године у периоду окупљања Срба из Срема, Баната, Косова и Метохије, који су захтевали промену устава Србије. То је био одговор пробуђеног народа на провокације Албанаца, Хрвата и Словенаца, који су пркосили са два прста, што је англосаксонска викторија. Срби су тада почели да се поздрављају са високо уздигнута раширена три прста, обично са обе руке и високо изнад главе“, каже саговорник „Новости“.

Петровић истиче да и поред устаљеног мишљења, Вук Драшковић заправо није „аутор“ овог поздрава, већ да веће заслуге за феномен три прста припадају Мирку Јовићу, као и Јовану Рашковићу, оснивачу Српске демократске странке у Хрватској.

„Вероватно би било погрешно када би Срби у потпуности одбацили овај неформални поздрав. Историјски, Срби имају своју заклетву с три скупљена прста, коју као православци користе приликом свих формалних и свечаних тренутака. С друге стране, у последњих четврт века створили смо победнички, неформални поздрав, „шифру“, по којој смо познати. Да ли ће овај савремени поздрав опстати и у будућности, показаће време“, закључује Петровић.

Поједини историјски подаци указују на то да је поздрав са три прста користио још кнез Владимир с почетка Кијевске Русије. Такође, на слици „Таковски устанак“ Паје Јовановића приказан је Милош Обреновић како у једној руци држи барјак, а другом подиже три прста. Додуше, положај руке је такав да прсти нису ни сасвим спојени, ни раздвојени…

Магичан број у православљу

У српској и православној традицији, магичан број три је изузетно важан. Молимо се Светом тројству, три пута се крстимо, љубимо у образ, три пута се врти славски колач, „три пута Бог помаже“, каже стара изрека…

Свети Мелентије

Коришћење три спојена прста води порекло из четвртог века и времена Светог Мелетија Антиохијског, који је предводио православце у борби против аријанских јеретика. Архиепископ Мелетије у једном говору око природе Исуса Христа руком је дочарао присутнима тројично јединство Божије – јединство Оца, Сина и Светога духа. По предању, када је Мелетије спојио три претходно раширена прста, из њих се видела светлост попут муње.

А. Палић / Новости

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s