Његово величанство – бицикл

Бечеј – Почетком деветнаестог века променио је начин кретања људи и преко ноћи постао ствар престижа. Много касније са трона га је скинуо аутомобил, али његово величанство хитроног, велосипед, луфтмашине, пени фартинг, дресина, круг, коло, точак или једноставно бицикл и даље живи. Причу о њему чува Атила Силађи из Бечеја, са својом колекцијом модела из прве половине двадесетог века.

„Реч је о класичним бициклима, са оригиналним деловима, набављеним на територији Војводине. Неки су били војни, а неки цивилни. Очувани су и данас могу да се користе“, каже Атила Силађи.

У колекцији је и вредан модел немачког Адлера из 1948. године, са оригиналном фарбом, ручно извлаченим украсним линијама и првим фабричким гумама. Али то није једини раритет.

„Торпедо је, такође, немачке производње. Први власник био је бициклистички сервисер из Зрењанина, који га је возио до краја живота. Све на њему је оригинално, као када је изашао из фабрике“, истиче Силађи.

Ту је и један „штајер“, такође, са оригиналном  фарбом, којег је 1926. године тадашњи власник довезао из Немачке.

Колекцију допуњавају фотографије и оригинални алати за поправку и одржавање, који су направљени у време када и ови времешни лепотани.

РТВ

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s