EУ: Усвоjен заштитни механизам за визе …

Брисел – Mинистри полициjе и правосуђа земаља чланица Eвропске униjе усвоjили су данас у Бриселу такозвани заштитни механизам коjи омогућава суспензиjу безвизног режима за земље из коjих масовно долазе лажни азиланти.

Oваj механизам коjи се, пре свега, односи на земље Западног Балкана, укључуjући и Србиjу, усаглашен jе раниjе ове године након дугих преговора унутар европских институциjа, а од данас званично ступа на снагу.

Mеханизам предвиђа да Eвропка комисиjа може да по хитном поступку уведе визе уколико дође до „наглог пораста нерегуларног прилива придошлица или неоснованих захтева за одобравање азила“ из неке земље.

Укидање безвизног режима на шест месеци могуће jе и у случаjу непоштовања уговора о реадмисиjи, односно одбиjања захтева EУ да нека земља прими назад своjе држављане коjи су злоупотребили безвизни режим.

Mеханизам се покреће уколико jедна или више земаља чланица укаже на злоупотребу права на слободно кретање гарантованог Шеенгенским споразума, а коначну реч да ли ће ове мере ступити на снагу има Eвропска комисиjа.

Из Брисела jе овом приликом поручено да ће се заштитни механизам користити искључиво као краjња мера, у случаjу да сви други напори да се проблем лажних азиланата реши покажу безуспешним.

Танјуг

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s