Рецепт за војнички пасуљ из ЈНА по нормативу војске …

Некадашња ЈНА као озбиљна војска је имала и званичан рецепт за војнички пасуљ. Популарно јело које треба знати спремити

  • Војнички пасуљ је деценијама био популаран медју војницима али и планинарима, спортистима, туристима. Његов укус и мирис се и дан данас памти. Сматрало се да је рецепт за војнички пасуљ војна тајна. Било је разних покушаја да се прави војнички пасуљ, неки су били успешни а неки не. Веровало се да је за успех војничког пасуља било пресудно неколико ствари: количина намирница, дужина кувања, тајна запршка, војни кувари или пак сами војници који су војнички пасуљ упорно мешали.

По нормативу ЈНА рецепт за војнички пасуљ изгледа овако – рецепт се односи на пола литра пасуља, за веће количине се све само множи са онолико пута колико вам треба:

Састојци и рецепт за војнички пасуљ:

  • Пасуљ —– 120 гр
  • Пшенично брашно тип “800″ —– 8 гр
  • Шаргарепа —– 10 гр
  • Лук црвени свежи —– 15 гр
  • Паприка сушена —– 1 гр
  • Лук бели свежи —– 1 гр
  • Маст или уље —– 15 гр
  • Алева паприка мевена —– 0,2 гр
  • Бибер црни —– 0,1 гр
  • Першунов лист —– 1 гр
  • Додатак јелима —– 1 гр
  • Ловоров лист —– 0,1 гр
  • Со по укусу

Енергетска вредност 583 Цал. Овај норматив обезбеђује око 5 дл готовог јела.

Припрема војничког пасуља:

Пробрани пасуљ потопити у хладну воду, водећи рачуна о томе да воде буде у довољној количини, да се не би десило да пасуљ при бубрењу упије целу количину воде и да остане сув. Потопљен пасуљ држати на хладном месту и оставити да се кваси 1-3 сата. Затим оцедити воду, па пасуљ ставити у лонац, налити хладном водом тако да га вода прекрије и кувати 10-15 минута. Након тога оцедити воду па налити врелу воду, додати половину ситно сецканог црвеног лука и оставити да кува, уз повремено доливање топле воде.

У половину вреле масноће додати остатак ситно сецканог црвеног лука и шаргарепу изрезану на ситније коцкице или рендану, и све заједно пржити да благо порумени.

Кад је пасуљ упола куван, додати испржен црвени лук и шаргарепу, сушену паприку, претходно потопљену два сата у хладној води и ловоров лист.

Преосталу масноћу загрејати додати брашно и пржити да благо порумени. Кад брашно порумени, искључити ватру па одмах додати ситно сецкан бели лук и алеву паприку у праху и све добро измешати.

Кад пасуљ омекша додати додатак јелима (Вегету, Зачин Ц или неки сличан), посолити и запржити припремљеном запршком, уз стално мешање да се запршка не згрудва.

Војнички пасуљ са запршком кувати на лаганој ватри још 20-30 минута. Након тога, кад је ватра искључена, додати млевени бибер, ситно сецкани першунов лист. По потреби досолити војнички пасуљ.

Војнички пасуљ се може служити као самостално јело или као прилог уз фаширане шницле, ћуфте, динстану говедину, кувано свињско месо и сл.

Напомена: Важно је знати да се војнички пасуљ при кувању све до запржавања не сме мешати, како не би дошло до ломљења зрна и загоревања.

Башта Балкана

vojnicki-pasulj

Шаљиве слике и разне постере можете видети на:

https://facebook.com/srbtimes

 

Постави коментар