Пацијенти и здравствени систем у Србији …

Како је болница постала болест државе

Здравствени систем у Србији се очитава у болници где пацијенти немају ни правилну дијагностику, ни третман, ни негу а ни лекове

Поводом информације да је Србија опет на задњем месту по здравственој заштити у Европи. Ми смо званично европско дно бриге о пацијенту и здрављу народа. Овај текст зато посвећујем свим оним добрим, моралним и пожртвованим лекарима и медицинским сестрама, који се и поред вишка пацијената и болести а мањка лекова и средстава, ипак боре да спасу нечији живот и нечије здравље. За свој крвав посао су бедно плаћени, колико им је посао одговоран а државни систем и министарство здравља их само понижава. Има таквих добрих људи у здравству, и док њих има биће и нас.

Не дао ти Бог да се теже разболиш!

Ко не познаје Здравствени систем у Србији и није био у болници у Србији на лечењу, не зна о чему говорим. Шарене и љигаве порука са ТВ дневника и од стране водећих политичара у земљи стварају код људи осећај да су болнице у Србији сигурна места и да наш здравствени систем у Србији функционише како треба. Сваки други или трећи ТВ дневник и дневна новине објаве како је стигла нека донација за болницу, како је обновљен операциони или неки други блок неке болнице, како лекови стижу, како су наши стручњаци урадили епохалну операцију.

Све похвала до похвале а здравствени систем у Србији је потпуно урушен под садашњом влашћу потпуно неспособне министарке здравља и директора болница из СПС партије. Има изузетака, њима част, али је целина трула. И та целина, оно што се зове Здравствени систем у Србији је почео да се растаче још раније, да поменемо главног кривца, бившег министра здравља Томицу Милосављевића, под чијим руководством је Здравствени систем у Србији суштински растурен, јер све добро што смо имали је развалио а све ново што је увео је било горе од претходног и лоше је имплементирано. Зар вам треба већи доказ од тога да он, министар здравља, за једну рутинску операцију у паници трчи у иностранство, свестан какав русвај има у свом дворишту.

Тако да је главни кривац за очајно стање у здравству Србије заправо претходна власт, са УРС министрима пуним бешчашћа и глупости, који су водили и воде ову земљу. Да не говорим за време њиховог мандата о пљачки фармацеутских компанија које су систематски крадјом угушене да не раде и да не праве лекове за народ. Све је то масло партија и саме државе на крају крајева, да би се паре из фабрика прелиле у приватне и партијске џепове. Али да не ламентирам над српском политиком и корумпираним партијама, само да наведем шта не ваља у болницама.

Болница и здравствени систем у Србији треба да вам омогуће да када се разболите будете адекватно прегледани и да се уради прецизна дијагностика, да вам се да тачна дијагноза, препишу адекватни лекови, терапија или интервенција, да услови за рад доктора и особља буду по стандардима и да се правилном негом сачува ваше здравља и живот.

Скоро ничега од тога данас нема у Србији и за пацијенте је постао рулет и коцка, када се разболе, шта ће да им се деси. Идемо редом, да оне који нису упознати са ситуацијом упознамо како ради здравствени систем у Србији и шта му болница нуди, односно шта не може да очекује. Све што напишем сам видео и доживео на својој кожи, то јест телу, и срећом сам још жив. Али неки нису, и то захваљујући бахатој, неорганизованој и корумпираној држави на челу са … већ знате ко води целу ствар.

Шта пацијент треба да очекује у српској болници и како се здравствени систем брине за њега.

1. Дом здравља. Ако вас нешто чудно и јако заболи, прво вас очекује одлазак у дом здравља. Дом здравља је рај за докторе и сестре а пакао за пацијенте, јер тамо више не помажу никоме. Дом здравља је под претходним режимом министра здравља постао као нека врста амбасаде за заслужне партијске другове лекаре, сестре љубавнице и осталу родбину. Фина плата, реновирани домови здравља и лаганица посао, лези лебу да те мажем. У дом здравља када додјете на ред водјени електронским справама, лекар вас пита шта вас боли, и само вас упути даље. Нити прича са вама, нити се интересује за ваше здравље, само гледа да брига предје на другога. То што би он требао да буде ваш породични лекар и да вас прати, да зна све о вама и да 90% ваших проблема решава, то није његова брига. Он мисли да је слабо плаћен за савршене услове у којима ради и дивље пацијенте које мора да опслужује.

Зато вас он само преусмери даље ка лекару специјалисти. На пример, добијете заноктице, очекујте да ће вас послати код дерматолога или пак хирурга, јер козметичар није његов струковни колега.

2. Дијагностика и прегледи. Када додјете до специјалисте, ако додјете, због гужви и редова, он ће вас као на траци експресно послати даље по систему „удри бригу на весеље“, односно упутиће вас на дијагностику и на прегледе разним апаратима. Ако вам само треба биохемија, да дате крв и урин, то је песма, то ћете некако да завршите приватно или о трошку државе, али ако вам треба скенер, МРИ, рендген, ултразвук, онда сте надрљали. Опрема је нова, то је она опрема коју су показивали на ТВ-у али она не ради. Зашто? Нема резервних и потрошних делова за њу – типа црево, сијалица, филм, кабл. Или чак нема ни лекара специјалисте који зна да ради са њом. Зато вас шаљу тамо где има или код приватника. Тамо где има се чека по 6 месеци а код приватника вам треба трећина плате или пола пентије за дијагностички преглед, што неко једноставно нема. У тој игри „мачке и миша“ многи пацијенти умру јер им се касно дијагностикује проблем. Да ли је некога брига за то?

3. Дијагноза. Када успете да се прегледате чекајући месецима на МР, скенер, сонде или плаћајући из свог џепа, долазите код лекара специјалисте да вам постави дијагнозу. Изненадите се да су ти лекари специјалисте мало подивљали, некако су вам сувише брзи и надобудни за оно време када су радили лекари од струке, мирни, одмерени, са пуно знања. Ови раде као аутомеханичари, погледјау налаз, одреде вам шифру болести, па јер јесте или није, није ни битно, и по шифри вам препишу лек за који су плаћени од фармако индустрије.

Кад кажем плаћени, то је скоро буквално тако. Они добијају од фармацеутских кућа надокнаду за број лекова које на рецепт препишу. Те надокнаде су софистициране, своде се на плаћање путовања на конгрес у свету, одлазак на обуке вам земље са дневницама, улазак у тим за клиничке студије нових лекова које су иначе јако добро плаћене, и тако редом. Не даје се директно новац лекару, али се систематски подмићује.

4. Операција, терапија, лекови. Ако треба да идете на операцију и преживите исту, очекује вас сагледавање онога што ће вас дочекати на небу ако сте грешно живели – пакао. Лекова и даље нема, али нема ни опреме, одеће, дренова, нема сестре да вас негује. Пуно пацијената а мало медицинских сестри за негу. Пуно проблема а мало решења. Ако се не дај Боже унередите, морали бисте знати да вам болница неће дати нову пиџаму јер је нема. Ако вам недостаје крв, морате преко Фацебоок мреже сами направити кампању да до сите додјете. Ако вам треба нека протеза, тога има, али мора да се плати, осим ако нећете две године да чекате да се заврши тендер за набавку протеза.

Сад, било би то супер када би вам они дали лек за који су потплаћени да вам га преписују, јер би вам он и помогао. Али лека нема. Нема ни заменског лека. Лекова нема. Изненадјујуће али сурово истинито, лекова нема у болницама у Србији. Терапију коју вам лекар препише у болници није терапија која би требало да се добије, него су то неки лекови које има на стању. На пример, за сваки тип канцера се даје другачија хемотерапија. Имате сто различитих врста канцера, биће и сто цитостатика. А не, у Србији имате 3 цитостатика на стању, па који је најближи вашој болести. За неке малигне болести и нема уопште одговарајућих цитостатика, него морате да их набављате самостално и шверцујете из иностранства ако желите да преживите или поживите дуже.

5. Лекар и пацијент. Радосни што сте живи очекујете од лекара људску реч и утеху и пажњу, али онда схватите да њима смањују и онако мале плате, и да вас они сада у личном бесу виде као проблем а на као сврху њиховог посла и дужности. Покушавате као пацијент на фин начин да удјете лекару под кожу али њега интересује само како да врати кредите у које је упао, стално очекујући да ће његово звање и знање бити адекватно плаћено. Тако да се једино интересује да ли сте му нешто од папирних новчаница стрпали у поклон који сте му дали, а који већ трећу годину иде из руке у руке као бедан знак пажње.

Када доктор види да му нисте захвални у одредјеном износу, неће бити ни он захвалан према вама, тим пре што га је у медјувремену изнервирао бахати пацијент кој је урало по болници изненадјен што ничега нема и што га нико не гледа. Тај бахати пацијент је с правом очекивао да у болници види слике са ТВ дневника али здревствени систем у Србији то није.

Све у свему, лечите се пре него се разболите, јер и здрав човек би се разболео од болести здравственог система који је у нашим болницама. Чудо да смо још увек и живи.

(Аутор није желео да се потпише због могућих последица по свој посао)

Башта Балкана

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s