Немци су као нација починили највише злочина у два светска рата, а сада другима држе лекције …

Београд-Обележавање 100 година од почетка Првог светског рата покушава се искористити за ревизију историје и додатне притиске на Србе, због чега би на време требало направити стратегију за супротстављање таквим трендовима, упозорио је војнополитички коментатор Мирослав Лазански.

-У неким центрима моћи у западној Европи, као и у Сарајеву, спрема се једна врста прославе која би, истовремено, била и једна врста ревизије узрока почетка Првог светског рата, где би се кривица покушала приписати Србима, рекао је Лазански вечерас на Палама на предавању о теми “Војнополитичка ситуација у Републици Српској и осврт на Први светски рат”.

Он је навео да је интересантно да Србија, као држава, није учинила ништа на научном и државном нивоу да покуша да лоцира покушаје ревизије разлога почетка Првог светског рата, док Република Српска ипак спрема предавања, округле столове и покушава да такве трендове “сасече у корену”.

-Покушаји ревизије историје не долазе са нивоа држава, али је врло индикативно да долазе из неких западноевропских земаља. Неке западне земље након Првог светског рата покушале су да направе неку врсту помирења, а сада узрок за овај рат, који је био највећа кланица народа у Европи, припише Србима, рекао је Лазански.

Истичући да онај ко контролише историју контролише садашњост и будућност, Лазански је оценио да је сада потребно направити све да се и будућим нараштајима који расту на просторима бивше Југославије, посебно у БиХ, та историја представи онаквом каква заиста јесте и представни оно што је научна истина.

-Треба организовати што више округлих столова, емисија, публикација или неку врсту `беле књиге` на српском и на енглеском језику. Видећемо из којих центара моћи ће то све ићи и у ком правцу, додао је Лазански.

Он је подсетио да су Немци након Другог светског рата као нација која је починила највише злочина у оба светска рата носили “крст на себи”, али су успешно кроз разбијање Југославије то “гурнули под тепих” и сада другима држе лекције.

Овај војнополитички коментатор каже да су немачки планови за поход на Балкан направљени шест месеци пре Сарајевског атентата. Лазански наводи и да су, када је реч о Првом светском рату, све архиве отворене, и британске и америчке и руске, те да се зна шта се тада дешавало.

-Можда овоме и не би требало давати велику димензију, али треба радити систематски, не да се Србија и Република Српска правдају, јер немају зашто да се правдају, већ да се не дозволи ревизија историје, истакао је Лазански.

Коментаришући војнополитичку ситуацију на простору БиХ, Лазански је оценио да је она помало комична, а као најрационалнији навео предлог председника Републике Српске Милорада Додика, који је рекао да цели простор БиХ треба демилитаризовати.

-У БиХ постоји војска која по својој структури личи на бившу ЈНА, а знамо ко је против ње устао на просторима БиХ. Питање је због чега постоји та војска. Да ли само због мировних мисија, као што је Авганистан, а коју плаћају сви грађани БиХ, запитао је Лазански.

Лазански додаје да се може поставити питање какве везе то има са безбедношћу у БиХ и оцијенио да тим мисијама БиХ само може “навући додатних невоља”.

Он је упозорио и на оне који се враћају са сиријских ратишта као џихад ратници и упитао шта ће од искуства, индоктринације, планова и акција донети у БиХ.

-Бела Ал каида је најопасније противник и САД и Европе, а могућа је само на територији БиХ зато што се расно физички не може разликовати ко је припадник `беле` Ал каиде, а ко долази из арапске земље, навео је Лазански.

Позивајући се на изјаву сиријског амбасадора у Србији, Лазански је рекао да на сиријском ратишту има неколико хиљада џихад ратника са подручја БиХ, Санџака, Косова, Македоније.

Он је упозорио да ће њиховим повратком доћи до великих проблема на овим просторима, те да се њихов одлазак не може контролисати.

-Надам се да ће америчке и британске обавештајне службе, које су у БиХ јако присутне, јер је ова земља у том смислу `избушена`, водити рачуна шта им се може десити од тих ратника, закључио је Лазански.

Независне новине

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s