Ињекције ботокса нуде се у фризерском салону …

Лекари у Турској успешно су излечили ботоксом две жене које су имале сексуалне проблеме, односно које су патиле од трајног гениталног поремећаја због којег су биле стално узбуђене.

Све чешће се могу чути вести из света о употреби ботокса у третирању неких поремећаја и болести. Коришћење ботулинског токсина, који производи бактерија колостридијум ботулинум и спада у групу биолошки најјачих отрова, после фармаколошке обраде и у слабом концетрату, користи се у медицини за терапију упорних главобоља, претераног знојења, спазама мишића, тикова, проблема с покретањем очију… Осим у медицинске сврхе, ботокс се већ годинама примењује и у козметици, за „пеглање” бора.

– Лек „диспорт”, или ботокс, користи се у терапији различитих спастичких стања мишића очног капка, дела лица или врата, као и последица можданог удара или дечје парализе, али у естетске сврхе у Србији није одобрен за примену – каже за „Дневник” пи-ар менаџер Агенције за лекове и медицинска средства Србије Александар Туцовић.

Иако код нас примена ботокса у естетске сврхе није дозвољена, јавна је тајна да се он може добити у великом броју козметичких салона. О томе сведоче огласи и рекламе салона за улепшавање на интернету који нуде такав третман. Још више забрињава податак да се ињекције ботокса нуде и у појединим фризерским салонима па и код појединих стоматолога.

– Масовна примена ботокса у козметици, која је са Запада последњих година стигла и до нас, довела је до развоја „црног” тржишта па се за релативно мале паре у козметичким салонима могу добити ињекције ботокса сумњивог квалитета – каже за наш лист дерматолог др Јованка Делић-Станковић. – У жељи да „избришу” боре, жене, али све чешће и мушкарци, не мисле на могуће компликације које могу настати нестручном применом ботокса, као што су алергије, парализа лица, подливи, главобоља… Ботокс се у козметици препоручује само за регију изнад и између обрва, а сада се примењује на све делове лица и на врат.

И не само на лицу и врату, ботокс је нашао своју примену готово на целом телу. Тако се на пример у Азији користи и за смањење листова на нози, а у САД-у њиме се исправљају мањи недостаци на носу и ушима, користи се за подизање груди и брадавица. Неке процене показују да је ботокс у САД-у до децембра 2006. године изазвао 16 смртних случајева, а 87 особа морало је да буде хоспитализовано.

ЈБарбузан / Дневник

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s