Три теста сигурна, питање је бодовања …

Министар просвете Томислав Јовановић данас ће донети коначну одлуку о полагању завршног испита на крају ове школске године, а судећи по прошлонедељним састанцима првог човека српске просвете,

прво с представницима струке, а затим и родитеља овогодишњих осмака, мала матура ће се, сасвим сигурно, први пут састојати из три теста.

На састанку с представницима синдиката, професорима, сарадницима из Министарства, ресорних завода и Националног просветног савета договорено је да се, због реалног кашњења у реализацији законом прописаног коначног облика  завршног испита, ове школске године мора пронаћи алтернативно решење и предложена су три модела, од којих ни један не би требало да представља терет за ђаке. Прво решење би било да се трећи тест званично не бодује, односно да се бодови с њега рачунају само у оним ситуацијама када велики број ђака има исти број поена и када би трећи тест служио да превагне. Друго је да се тестови из српског и математике бодују сваки с по 15 поена, док би трећи тест носио 10. Трећи предлог је да се, од три теста, узимају бодови с она два које је ђак урадио најбоље.

У разговору с родитељима, министар Јовановић је објаснио да се пројекат завршног испита спроводи од 2003. године и да би за укидање трећег теста морао да се мења Закон, за шта не постоји општа подршка. Министар и родитељи договорили су да се бодови с трећег теста минимизују колико год је то могуће и да на том тесту буду само питања основног нивоа, односно да родитељи пошаљу списак питања као пример онога што не желе да буде на трећем тесту и да предложе десет наставника који ће учествовати у састављању питања за завршни испит.

Д. Д.

Министар: Без крађе тестова

Министар просвете Томислав Јовановић рекао је  да се завршни испит 2014. године мора одржати у једнаким условима за све ученике, без могућности крађе тестова.

– Мени као министру није задатак да укидам, него да учиним пријемчивим то што радимо. Тај завршни испит не сме бити оптерећење ни за децу, ни за родитеље и наставнике, него треба да представља природан след – указао је министар, пренео је Танјуг.

Дневник

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s