Ренесанса усташтва у Хрватској …

Бееоград – Демократска странка Србије тврди да збивања у Вуковару око ћириличних табли, али и дешавања на фудбалским утакмицама у тој земљи, показују да је дошло до „ренесансе усташтва“, на шта, сматрају у ДСС, српски званичници морају да реагују.

Функционерка ДСС Санда Рашковић Ивић је, на конференцији за новинаре, критиковала српску власт што, како тврди, ћути о дешавањима у Хрватској и то „зарад добијања датума за почетак преговора са ЕУ и ради успостављања добросуседских односа“.

„Србија је дужна да заштити своје сународнике у Хрватској“, рекла је Рашковић Ивић која тврди да је Србима у Хрватској, који су остављени без одбране своје државе, српска власт јасно поручила да јој је важнији почетак преговора од њих.

srbe-na-vrbe-split

Говорећи о разбијању ћириличних табли у Вуковару и понашању фудбалског репрезентативца Јосипа Шимунића, који је победу над Исландом и пласман на Светско првенство у Бразилуславио усташким поздравом .“За дом – спремни“, Рашковић Ивић је оценила да све то јако подсећа на 1990. и 1991. годину и има потпуно исти сценарио – кидисање на српско писмо, вређање Срба, шовинистичко понашање Хрватске католичке цркве, ћутање интелектуалаца…

„Актуелна догађања у Вуковару и око њега, па и у целој Хрватској, представљају почетак новог циклуса усташтва. Разбијање табли са ћириличним натписима је чекићање по главама свих преосталих Срба у Хрватској, то је чекићање по глави Срба овде, оних убијених у Другом светског рата… А то је у крајњем, и чекићање по глави државе Србије“, рекла је Рашковић Ивић.

Tabla vukovar

Према њеним речима, сем гласова неколико часних интелектуалаца и новинара, нема никога да устане у одбрану Срба и нема праве критике у медијима, „сем антисрпског хушкања“.

Она тврди и да све изгледа као да се ради „о консензусу у Хрватској онда када су Срби у питању“, а да хрватски председник Иво Јосиповић и премијер Зоран Милановић дају „слабашне изјаве и капитулирају пред онима које називају бранитељима, пред Хрватском католичком црквама и стотинама хиљада оних који су одушевљено поздравили иступ Шимунића“.

На жалост, ово је у Хрватској постала свакодневница.

На жалост, ово је у Хрватској постала свакодневница.

„О питању Срба у Хрватској следи громогласна ћутња. Ћути и Брисел, који је пре неколико месеци суво саопштио да је питање двојезичности унутрашње питање Хрватске“, навела је Рашковић Ивић која је оценила и да је крајње време да власт у Србији реагује и заштити Србе у Хрватској.

Санда Рашковић Ивић / Танјуг

“Хрвати су најхрабрији народ, не јер се ничег не боје – већ јер се ничег не стиде…”

Бог и Хрвати / Bog i Hrvati

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s