Концерт КУД „Ђидо“ одушевио Бечејце …

Бечеј – Културно уметничко друштво „Ђидо“ из Бечеја већ готово четири деценије негује, углавном, српски фолклор чувајући од заборава игре и песме Срба из Војводине и Србије. За КУД „Ђидо“ се везују бројне турнеје и концерти широм Европе па и ван њених граница али су наступи пред Бечејцима за чланове КУД-а, ипак, нешто посебно.

Овогодишњи концерт КУД-а „Ђидо“ је, као и увек, био добра прилика да се његови чланови потврде и подиче пред својим суграђанима али и да оповргну уверење да се не може „бити владика у свом селу“.

„Видели сте једну презентацију игара наше лепе државе. Волео бих да имамо прилику да чешће овако нешто приредимо публици која нас је јако лепо прихватила“, каже Горан Думановић, уметнички руководилац КУД „Ђидо“.

Двоипочасовни програм у коме су се смењивале бравурозне кореографије са готово нестварним, китњастим играма и упечатљивим гласовима понешеним надахнућем оркестра који води Мирослав Силашки остављали су поблику без даха. Вече су итекако оплеменили пријатељи КУД „Бамби“ из Беча и Ансамбла „Вила“ из Новог Сада за које је ова ноћ било више од игре и песме.

„Част ми је била да наступимо на сцени са овако врсним играчима из КУД ‘Ђидо'“, одушевљено је прокоментарисао Владан Радојковић, уметнички руководилац КУД „Бамби“ из Беча.

„Народна традиција је прожета ониме што је свето за сваки народ. Ова младост је показала да је оно чиме се бави нешто што може човека да надахне и да му помогне да у времену садашњем живи квалитетнијим животом“, истакао је Милорад Лонић, уметнички директор Ансамбла „Вила“ из Новог Сада.

А да изворне игре и песме итекако надахњују видело се по бурним реакцијама око две хиљаде Бечејаца који нису штедели ни гласове ни дланове током читаве вечери.

Део прихода овогодишењг концерта намењен је за лечење студенткиње Иване Ћурчић, иначе чланице КУД „Ђидо“.

РТВ

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s