На Млечном путу постоји планета за сваког од нас …

Користећи податке телескопа „Кеплер”, астрономи проценили да у галаксији постоје десетине милијарди планета величине Земље које би вероватно било могуће и населити.

Негде на Млечном путу за сваког становника Земље постоји најмање једна планета на којој би могао да буде „сам на свету” – као Егзиперијев „Мали принц”.

Користећи податке Насиног свемирског телескопа „Кеплер”, астрономи са калифорнијског Берклија и хаићанског универзитета проценили су да у галаксији постоје десетине милијарди планета величине Земље, које би вероватно било могуће и населити. Наравно, кад бисмо уопште могли да стигнемо до њих.

На Земљи живи нешто више од седам милијарди људи, па би према проценама америчких истраживача о броју планета попут наше значило да би сваки Земљанин могао да има планету за себе – или „планету за двоје” за романтичан одмор, „планету за журке”….

„Кад видите хиљаде звезда на ноћном небу, најближа која личи на Сунце са планетом величине Земље у својој ’насељивој’ зони вероватно је удаљена само 12 светлосних година и можемо да је видимо голим оком”, каже Ерик Петигура, вођа тима који је анализирао податке са телескопа „Кеплер”, пренео је Си-Ен-Ен.

Астрономи заправо нису видели ниједну од тих планета, већ су закључке донели на следећи начин: „Кеплер” је фотографисао 150.000 од око 300 милијарди звезда у Млечном путу сваких 30 минута у последње четири године, тражећи планете у орбитама које се виде тако што се за нијансу промени светлост звезде.

Сконцентрисали су се на око 42.000 звезда које су попут нашег Сунца или мало хладније. То је свело број планета на 603. Али, само десет њих је било отприлике величине Земље у такозваној зони Златокосе, односно на одговарајућој удаљености од звезде, на којој су температуре погодне за живот какав знамо.

А до податка од десетина милијарди дошли су користећи компјутерски модел са лажним планетама да би испитали тачност алгоритама коришћених у прорачунима. Направили су пројекцију остатка Млечног пута на основу података прикупљених о једном његовом делу.

Израчунали су да око 22 одсто планета у Млечном путу, које личе на Сунце, имају карактеристике сличне Земљи у „зонама Златокосе”, а пошто у галаксији има око 20 милијарди звезда сличних Сунцу – број планета на које бисмо „могли да побегнемо и будемо сами на свету” дошао је до неколико десетина милијарди.

Истраживачи, наравно, упозоравају да то што је планета у одговарајућој зони, односно на потребној удаљености од звезде, није једини услов да буде погодна за живот.

„Неке би могле да имају густу атмосферу која би чинила површину толико врућом да молекули попут ДНК не би преживели. Друге можда имају стеновиту површину, погодну за одржање течности, воде. Не знамо о каквим врстама планета је реч и да ли би могле да буду погодне за живот”, каже професор астрономије на Берклију Џефри Марси.

Истраживање је астрономима дало много материјала за даље проучавање.

„Главни циљ мисије ’Кеплер’ је да одговори на питање: кад погледате ноћу у небо, колико звезда које видите има планете величине Земље са ’млаким’ температурама – тако да вода не постане ни лед нити пара. Вода, у течном стању – како данас верујемо – јесте предуслов за живот”, закључује Марси.

Како наводи Си-Ен-Ен, ове процене разматране су на другој „Кеплеровој” научној конференцији у истраживачком центру НАСА у Калифорнији. На том скупу, научници су објавили и да је „Кеплер телескоп” открио 833 нова „кандидата за планете”, укључујући 10 које су одговарајуће величине и на одговарајућој удаљености од звезда да би на њима био могућ живот.

Танјуг

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s