Ка друштву с нултом толеранцијом на насиље …

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права др Сузана Пауновић сматра да пораст насиља међу децом није нужно везан за сиромаштво и економску ситуацију у друштву.

Она позива српско друштво да се врати систему правих вредности без којих се не може стати на пут насиљу међу децом. На конференцији „Како спречити насиље међу децом” Пауновићева је истакла да је протеклих година у значајном броју случајева, на време, прекинут циклус насиља у породици и насиља над децом, додајући да то ипак није довољно и да Србија мора постићи национални концензус о превенцији и заштити деце од насиља.

– Морамо да се боримо за свако дете понаособ и да радимо плански, стручно и ефикасно. Свако од нас мора да буде део решења. Задатак свих нас је да наставимо напоре и преокренемо већ успостављени национални консензус о превенцији и заштити деце од насиља и изградимо националну свест која омогућава да сваки грађанин Србије поступа у складу с уверењем и вредношћу да су деца наш најдрагоценији ресурс и да нам је заједничка брига њихова сигурност и благостање – оценила је др Пауновић, додајући да  су ослањање на капацитете школа, пружање подршке родитељима и унапређивање вештине старања о деци кључни задаци на превенцији злостављања и насиља над и међу децом.

По речима државног секретара у Министарству правде и државне управе Србије Данила Николића, насиље међу децом није у порасту, али се испољава у све тежим облицима. Он напомиње да се кривично право не примењује на децу узраста до 14 година и да, како каже, тако треба и да остане, иако има захтева да се то мења.

– Иако Србија годинама улаже напоре да унапреди законодавни оквир, неопходно је прецизно дефинисати процедуре и поступке за заштиту и деце и реаговања у случајевима насиља, утврдити капацитете ученика, родитеља, наставника, локалне заједнице и свих релевантних учесника у превенцији и решавању проблема – рекао је Николић.

– Неопходно је мобилисати све ресурсе у борби против насиља, дискриминације, злостављања и занемаривања деце – нагласио је председник Скупштине Србије и Одбора за права детета Небојша Стефановић, додајући да је обавеза свих грађана да градимо друштво с нултом толеранцијом на насиље свих врста, на сваком узрасту и на сваком месту да би се створило здраво и безбедно окружење за нашу децу. – Решење у спровођењу правовремених и целовитих процедура могуће је једино у систему широких системских операција. Држава и друштво морају да учине све да се закони спроводе и починиоци насиља над децом кажњавају

ЉМалешевић / Дневник

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s