Од гојазности у Чиготи лечено 839 деце …

Гојазност деце у Србији, али и у свету поприма епидемијске размере, а како би се последице које може да изазове по здравље предупредиле ове године о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) у Специјалној болници

за болести метаболизма „Чигота“ на Златибору лечено је 839 гојазне деце.
Пема последњим подацима Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић – Батут”, у нашој земљи је око 18 одсто деце и младих од седам до 18 година умерено гојазно и гојазно, а кривци за то су брза храна и слаба физичка активност.
Руководилац службе за гастроинтестиналне и нутритивне поремецаје у Универзитетској болници у Тиршовој проф. Недељко Радловић рекао је  Танјугу да је гојазност болест савременог човека па и деце и да је много присутнија у развијеним земљама као што су САД, Аустралија, него у неражвијеним.
„Гојазност у детињству представља ризик трајне гојазности, посебно ако је присутна током прве три године и током пубертета, када је најинтензивнији раст и развој“, нагласио је проф. Радловић.
Он објашњава да превенција гојазности представља изузетан допринос здрављу појединаца, али и целе нације.
Програм лечења гојазне деце у Чиготи заживео је пре пет година на предлог Друштва педијтара Србије, како би се смањиле бројне последице које вишак килограма носи са собом као што су дијабетес, кардио- васкуларне болести, повишен крвни притисак, масноће у крви, атеросклерозе, дегенеративна обољења костију.
Предлог за упућивање гојазне деце у Чиготу даје изабрани лекар педијатар, а оверава га лекарска комисија Републицког фонда за здравствено осигурање и само уз тако оверен упут деца добијају потпуно бесплатан третман, односно трошкове сноси РФЗО.
Током прошле и ове године у Чиготи је  о трошку РФЗО лечено 1.818 деце узраста од 12 до 18 година и то прошле 979 и ове 839 деце.
Начелница центра за превенцију и лечење гојазности код деце у Чиготи Снежана Лешевић рекла је  Танјугу да су у Центар на лечење долазили дванаестогодишњаци који имају сто и више килограма, са повишеним крвним притиском, масноћом крви.
Она објашњава да гојазност оставља погубне промене на крвним судовима деце и пре девете године и да су кардиоваскуларне болести најчешћи узрок смртности у Србији
Деца која на програму остану две недеље, настаља Лешевић, уз стални надзор ендокринолога, педијатра, нутрицинисте, специјалисте физикалне медицине, психолога, професора физичког васпитања, губе и до седам килограма.
Прилагођеним тренинзима и исхраном значајно се поправе и метаболички фактори, крвни притисак, шећер, масноће у крви, а деца добијају и на самопоуздању.

“Програм смо назвали Чиготица јер се промовишу здрави стилови живота, а обавља се и едукација о значају правилне исхране и физичке активности у лечењу гојазности”, каже др Лешевић.
Саветник за медије директора РФЗО Александра Газивода рекла је  Танјуг у да програм није делотворан само у време трајања, већ да је циљ да се стечене навике примењују и код куће.
“Деца стичу навике о физичким активностима, савладавају технике појединих спортова побољшањем кондиције, снаге, координације, равнотеже. Кроз низ предавања из области медицине, физичких активности, психологије и начина исхране деца стичу знања и начин примене наученог у свакодневном животу”, каже Газивода.
РФЗО је за лечење гојазне деце у Чиготи за последње две године издвојио 40.978.656,42 динара, прошле 25.936.693,89 и ове године 15.041.962,53 динара.

Током прошле године деца која су ишла на лечење у Чиготу у просеку су боравила у болници 7,8 дана, док су ове године боравила скоро дупло краће, односно 4,6 дана.

Дневник

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s