Фиктивни бракови Срба и Мађарица због ЕУ …

Суботица – Мађарски државни органи открили су више случајева „бракова из интереса“ држављана Србије и Мађарске, који су се најчешће склапали у Суботици зарад лакшег стицања радних дозвола српских држављана у земљама Европске уније.

Како преноси портал „Војводина данас“, истрага је покренута пошто је амбасада Мађарске у Србији уочила да се одједном тражи увођење великог броја извода из матичне књиге венчаних из Србије у матичне књиге Мађарске.

Како се наводи, први брак из интереса између мушкарца, држављанина Србије и држављанке Мађарске, склопљен је ове године у марту, а након покретања истраге откривено је више таквих случајева.

„Прелазак границе олакшан је фиктивним браковима, што је нови вид противзаконитог чина и тешко га је квалификовати“, изјаво је главни тужилац тужилаштва у Кишкунхалашу Петер Теглаш, а преноси портал „Војводина данас“.

Имајући у виду да Србија није члан ЕУ, држављани Србије имају проблема са стицањем дозволе за стални боравак и дозволе за рад у земљама ЕУ, па се сумња да су фиктивни бракови служили изигравању ових прописа и „српски мужеви“ су на тај начин добили погодности, а „купљене жене“ новац.

Према истрази, за фиктивни брак жене су добијале око 100-150 хиљада форинти (око 350-500 евра) и обећано им је да због фиктивног брака неће имати никаквих последица и да за неколико месеци могу и да се разведу.

На дан венчања курири су одлазили у Мађарску по „невесте“, које су само успут могле да сазнају с ким треба да склопе брак.

Највише таквих бракова склопљено је у Суботици, где је све било припремљено, само је требало рећи оно судбоносно „да“.

Фиктивни мужеви ових Мађарица су држављани Србије и већ су радили у ЕУ, али су због илегалног боравка били протерани, међутим, на основу брака склопљеног са држављанком Мађарске, могли су да избегну стриктне прописе.

„Наиме, након склопљеног брака, брачни пар добија такозвану ‘картицу за члана породице’, на основу чега у Мађарској има иста права као држављани Европске уније“, објаснио је шеф службе за контролу границе Полицијске управе жупаније Бач-Кишкун Жолт Гуљаш, нагласивши да са овом картицом власник може и да се запосли и у зависности од закона дате државе Европске уније може да добије и социјалну заштиту.

Грађани Србије су за организовање оваквих фиктивних бракова плаћали око 2.000 евра.

Након венчања, они су документа из матичних књига увели у матичне књиге Мађарске и у Србију су се враћали са новим документима, па су се одмах вратили и отпутовали у неку од земаља Европске уније.

Фиктивне супруге су отишле за њима да би се пријавили на пример у Аустрији или у Немачкој и тиме су легализовале боравак својих „мужева“, па су се вратиле кући.

„На на тај начин могли су да добију дозволу за усељење у Немачку више хиљада људи“, рекао је Теглаш и оценио да је реч о кријумчарењу људи.

У Мађарској у овом предмету тренутно има 11 осумњичених, међу њима и један мушкарац српске националности и његова невенчана супруга мађарске националности, који су већ у притвору, а у случају четворо осумњичених изречена је мера забране напуштања места боравка.

Истражитељи тврде да је у питању организована криминална група, преноси овај портал.

rtv.rs

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s