Вашингтерна …

У свету је безбедност у све већој мери претекст за повећану државну репресију.

После афере Сноуден следи талас протеста америчких савезница, јер Американци још једном демонстрирају своју апсолутну технолошку и насилничку политичку моћ –шпијунирају кога год сматрају да треба, јер то налаже амерички национални интерес. Суштински, савезнице НАТО-а, иако протестују, у позицији су „помоћног особља”, готово идентично позицији совјетских савезница у Варшавском пакту, које ни о чему нису одлучивале, а Москва их ни за шта није питала. Некад Коминтерна – данас Вашингтерна!

Неутажива перверзна жеља савремене цивилизације да све види и све зна о свакоме значи остваривање истинске негативне антиципације Орвела. Фокусирано и језгровито објашњење долазећих проблема Сједињене Државе пружају годинама настојећи да, уз сву кризу, задрже позицију планетарног „главног покретача” (prime mover). Настоје да предњаче у новим водећим индустријама – информатичкој технологији и биотехнологији. Подсетимо са чим се суочава администрација Обаме, а вероватно и његових наследника: 1. Америчка влада годинама ради на колекционисању еталона ДНК свих ухапшених и многобројних имиграната, у вези са сваким федералним злочином. 2. Уз добијање нових геџета за рад, aдминистрација за безбедност у превозу има и програм „детектовања понашања”, за уочавање „опасних путника у авиону, помоћу суптилних индикација начина њиховог реаговања”. 3. Својевремени секретар за унутрашњу безбедност, Мајкл Чертоф, најавио је да ће активирати нову канцеларију за домаће надзирање сателитом, упркос критикама Конгреса.

Постоје и истраживања о надзирању (становништва) у Уједињеном Kраљевству, Аустралији и Немачкој и још неколиким државама. Усамљени преостали слободни духови на Западу уверени су да надзирање нема везе с контролом и дисциплином друштва. Суштинско питање је зашто је тим друштвеним контролорима света потребно још више контроле, кад су већ успели да подјарме дух грађана медијима. То је остварено пре свега мобилним телефонима – технолошким монструмима који прождиру време грађанима планете, те тако празне њихове џепове на ползу глобалног економског система алавог капитализма. У блиској будућности ће сигурно доћи до тоталног засићења оваквим производима који извитоперавају живот човека. Но, још увек су мобилни телефони згодан начин контроле становништва сваке земље планете, једноставним „чиповањем” „малих мобилних монструма”.

У свету је безбедност у све већој мери претекст за повећану државну репресију, што све више деградира демократију. Полицијске државе се помаљају све агресивније, јер расте страх властодржаца од насилних израза незадовољства све пауперизованијих грађана (крађе, пљачке, побуне). То време долази, због проређивања ресурса, због све већег броја друштвено искључених и сиромашних. Данас слаби критички смисао, захваљујући пропаганди и условљавању, начину живота који не оставља ни времена, ни енергије за промишљање, и захваљујући нападу на индивидуалне енергије (ружноћа урбанизованих животних средина, стрес, хемијско и електромагнетно загађење, патворена храна). Неки то називају и програмираним крајем демократије. Американци својим напредним технологијама надзирања најбоље илуструју оправданост поменутих страховања.

Научни сарадник Института за политичке студије у Београду

Зоран Петровић Пироћанац / Полика

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s