Јутарња кафа и кофеин …

Шта је то Кофеински мит и кофеинска зависност / Штетно деловање кофеина.

Кофеин побудјује и постоји кофеински мит да се не можемо разбудити без шољице кафе. Штетно деловање кофеина је доказано. Како делује кофеин на наше тело и на наш ум.

Кофеинска зависност је болест новог доба. Неприметно и уз подршку огромне ПР и рекламне кампање индустрије хране, кофеинска зависност постаје стални пратилац вашег живота. Кофеинске супстанце су осим Кока Коле, кафе и зеленог чаја присутне у високој концентрацији и у енергетским пићима, чоколадама, енергетским баровима.

Рекламе на медијима нас стално подстичу да узимамо више енергије, а та енергија је садржана у дејству беле стакласте супстанце, која нам ствара феномен зван кофеинска зависност. Постајемо зависници од кафе или Кока коле јер више не функционишемо нормално. Немамо енергије, немамо бодрости, стално смо уморни, све док не попијемо стимулативно пиће.

И зато стално тражимо стимулансе да би могли да функционишемо. Кафа, чај, кока кола, енергетско пиће, чоколада, стварају од нас зависнике од кофеинске присутности и његовог дејства, а то никако није наивна и безазлена супстанца. Заправо, то је биљни отров који биљка користи у борби против инсеката. Из тог разлога многи људи добијају тремор, дрхтавицу и колабирају од присуства кофеина у кафи или пићима. Постоје, додуше и особе које су на то резистентне, јер имају развијене ензиме да га прераде у цревима и да буде безопасан.

Занимљиво је сазнање да 90% свих светских залиха кофеина који се добије у процесу декофеинизације кафе, све те огромне количине купују Кока Кола и Пепси Кола и стављају у своја обојена газирана пића и енергетска пића.

Преносимо текст на тему шта је то Кофеински мит и како смо се навикли на стимулансе.

Кофеински мит

“Не могу ујутру да устанем ако не попијем кафу”, гласи изјава коју многи изговара ју као последица кофеинске зависности.

Оно што је заједничко за све “црне напитке”, као што су кафа, црни чај (руски, грузијски и сл), кола и енергетски напитци, и чоколада, јесте да садрже најмање 100 хемијских састојака који штетно делују на човеково здравље укључујући ацеталдехид, сирћетну киселину, амонијак, угљеник-дисулфид, катехол, етанол, метанол, нафталин, фенол и водоник-сулфид.

Кофеин стимулише све делове коре мозга.

Смртоносна доза је 10 грама, што представља количину која се налази у око 70 шоља кафе.

Многи људи сваког дана узимају 10% смртоносне дозе, а чак и једна шоља кафе садржи супстанце које озбиљно нарушавају здравље. Жене које пију само једну шољу кафе дневно изложене су скоро три пута већем ризику од добијања рака бешике у односу на жене које не пију кафу. Код тринаест од четрнаест жена које су пиле седам или више шоља кафе дневно током трудно ће, долазило је до побачаја, феталних смрти или мртворођених беба. Повећан ризик се јавља и код мушкараца.

Кофеин делује као директни стимуланс срчаног мишића, тежи да повећа ток урина ремећењем функције бубрега и директно изазива ширење крвних судова у кожи. Када дође до срца, уместо ширења, изазива сужавање артерија, што је врло непожељно. Кофеин такође стимулише продужену мождину чиме погађа центар за дисање, повећава оптерећење срца убрзавајући стопу рада и отежава рад срца повећањем крвног притиска, док истовремено смањује исхрану срца крвљу.

Када особа пије црни чај, кафу, кока колу или једе чоколаду, целокупно танко црево може 1200% ефикасније да апсорбује супстанцу, звану циклични АМП, која производи енергију. Некоме ће то звучати одлично, али то је донекле као да сипате бензин у ватру. За кратко време се може добити много више енергије, али ће здравље бити нарушено.

Немир и неспособност особе да се концен трише јесу неки од симптома који се јавља ју само неколико сати након престанка уносења кофеина. Кофеин само привремено повећава концентрацију, док је укупни ефекат смањење способности концентрације због ометања мозга и телесних енергетских система, и кратког трајања стимулаторног ефекта. Такође, долази до слабљења памћења, док се радна способност такође смањује.

Исхрана за спортисте / Др Милисав Николић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s