Туристи воле да спавају у бањама Србије …

У првих девет месеци ове године у Србији је ноћило укупно 5.247.186 туриста, или 1,4 посто више него у истом периоду лане, наведено је у новом билтену Института за тржишна истраживања (ИЗИТ).

То је првенствено резултат осетног раста ноћења страних гостију од 9,3 посто, док су домаћи туристи забележили пад броја ноћења од 1,5 одсто.

Ти подаци указују на три кључне тачке од којих зависи туристички промет, али и даље перспективе туризма у Србији, оценио је ИЗИТ. Прва тачка односи се на то да је животни стандард становништва изузетно низак, због чега је опао број ноћења домаћих туриста. Друга тачка указује на висок степен зависности туристичког промета од домаћих гостију, будући да су у структури броја ноћења домаћи гости у првих девет месеци ове године чинили чак 71 одсто. Трећи елемент односи се на стране туристе и „неискоришћен резервоар” подстицања развоја туристичких потенцијала Србије преко страних гостију.

Како је навео ИЗИТ, колико је српски туризам још непрепознатљив на међународној туристичкој мапи најбоље показују подаци о пореклу страних гостију који су ноћили у Србији. Велики део тих гостију је из земаља бивше Југославије. Тако је из Босне и Херцеговине остварено 120.468 ноћења, Црне Горе 110.005, Словеније 88.483, Хрватске 69.766, док је из Македоније уписано 51.490 ноћења. Осим тих земаља, значајан допринос туристичком промету Србије дају још и туристи из Русије, Италије и Немачке. Збрајајући те три земље са земљама некадашње СФРЈ, заједно су учествовале са чак 46,3 одсто у укупном броју ноћења страних гостију у Србији у периоду јануар–септембар 2013. године.

При томе треба имати у виду да су великим делом гости из Русије, Италије и Немачке у Србији боравили из пословних разлога, будући да се ради о земљама које су прве три по значају за српску економију са становишта укупне спољнотрговинске размене.

Посматрано по туристичким дестинацијама, доминантна места за ноћења су бањски центри и планине. Тако је у бањама у првих девет месеци ове године остварено око 1,7 милион ноћења, а на планинама око 1,3 милион, што је заједно чинило чак 58,1 одсто укупно регистрованих ноћења у српским туристичким местима.

Танјуг

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s