Земља на добош због пензионог осигурања …

Више пољопривредника из Бачког Петровог Села обратили су се Суду јер им због превеликих намета и дугова за пензионо и здравствено осигурање прети одузимање ораница од којих живе њихове породице.

Золтан Зорад, са десет јутара земље под поврћем и воћем издржава петочлану породицу. Међутим нова правила у здравственом и пензионом систему намакла су његовој породици дужнички јарам тежак 1.400.000 динара које је немоћан да плати па му је воћњак пред принудном продајом.

„За десет година, са 120 посто камате, скупило се 600 хиљада дуга и, замислите, 800 хиљада камате. То је, заправо, пуно“, каже Золтан Зорад.

Четворочлана породица Жужане Сабо, са својих четири јутра земље треће категорије, годинама се довијала како зна и уме да плаћа здравствено и пензионо осигурање. Онда је пред њихову савест пао избор преживети или бити ревностан порески обвезник.

„Више пута било је да смо продали свиње за властиту исхрану да бисмо исплатили порез. Деца су расла са све већим потребама. Где је ту била држава да нам бар мало помогне“, каже Жужана Сабо.

Терез Молнар са мужем поседује шест јутара земље за коју су све порезе плаћали четрнаест година, чак и оних година када им је од рода остајала за живот тек четвртина. А онда су порези постали претежак намет.

„И када нисмо могли више да плаћамо, само су нам писали и слали рачуне и опомене са све већим каматама и невероватним износима. Све то, једноставно, нисмо могли да платимо јер да јесмо, ми бисмо и платили“, каже она.

Сви они, ипак, верују да неће остати и без ово мало земље, без које је преживљавање њихових породица незамисливо.

rtv.rs

Једно мишљење на „Земља на добош због пензионог осигурања …

  1. Meni je sve ovo malo, ma, malo više, čudno. Šta su oni radili deset godina?Ko je uveo to pravilo i za koga ono važi, da se čitavu jednu deceniju ne plaća…sve mi to liči na to da ih je neko naučio kako i šta da rade, pa da se od miša napravi slon. Uostalom, zašto bi im neko uzimao zemlju—ako nisu plaćali doprinose, valjda automatski nemaju prava na penzije i… ili će ipak biti da je tu nešto drugo u pitanju?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s