Више од 500 осуђеника обучено за дефицитарна занимања …

Више од 500 осуђених лица из три највећа затвора, у Нишу, Пожаревцу и Сремској Митровици, обучено је ове године за дефицитарна занимања у оквиру пилот-пројекта „Подршка стручном образовању и обуци у затворским установама Србије“, а сада је на држави да у складу с могућностима обезбеди новац за одрживост тог пројекта и започне програм обуке у свим затворима у земљи, закључено је недавно на скупу поводом завршетка поменутог пројекта

– Обука осуђених лица је заштитни механизам друштва, један од путева да се допринесе смањењу броја повратника у затворе, односно да се бившим осуђеницима који су завршили обуку пружи једнака шанса за добијање посла, чиме би се побољшала њихова реинтеграција у друштво – рекао је Дамир Јока из Управе Министарства правде и државне управе за извршење кривичних санкција. – Велики труд је уложен, особље затвора и сви стручњаци који су учествовали у пројекту су претходно обучени, програми обуке осуђеника сада постоје и потребно је обезбедити новац за наставак те обуке и спровођење програма у свим затворима у којима има услова за то.

Шефица Сектора операција у Делегацији ЕУ у Србији Јоланда Сан Хосе изразила је задовољство успешношћу пројекта, и нагласила да Европска унија образовање види као улагање, а не трошак, а о значају образовања и обуке осуђених лица говори и донација од два милиона евра за тај пројекат.

Говорећи о искуству које су стекли током обуке, Валентина Крстић из КПЗ-а „Ниш„ рекла је да је на почетку пројекта постојао страх од непознатог и од проблема, али су обуке успешно спроведене, а осуђеници носе позитивне утиске. Сличног је мишљења и њен колега Зоран Стојановић, начелник Службе за обуку и упошљавање из КПЗ-а „Пожаревац–Забела“. Он је оценио да је пројекат понудио добар концепт, добар одабир занимања и добар однос теорије и праксе те да је током пројекта успостављена добра сарадња између наставника и осуђеника. Позитивне утиске о пројекту има и Владимир Теодоровић из КПЗ-а „Сремска Митровица“, који је изразио наду да ће у будућности имати прилику да побољшају сада успостављени систем стручног образовања и обуке осуђеника. На скупу је наглашено и да је осим васпитно-корективне улоге, стручно оспособљавање осуђеника значајно и због квалитетније проведеног слободног времена током служења затворске казне. Осуђеници су препознали своју шансу, и то је разлог што је чак  95 одсто полазника успешно савладало основе из заваривања, штампања техником сито-штампе, обраде дрвета, израде пекарских производа и производње поврћа.

Побољшање запошљивости одраслих који служе затворску казну имаће позитиван утицај на смањење стопе поврата у затворске установе и постепено ће смањити притисак на већ преоптерећене затворске капацитете у Србији. Смањење броја осуђених лица на одслужењу кривичних санкција довешће до побољшања услова у затворским установама, што ће Управи за извршење кривичних санкција омогућити да се фокусира на развој поузданог и функционалног система који је у потпуности у складу с европским стандардима.

Д. Девечерски

Најбоље из европске праксе

Пројекат „Подршка стручном образовању и обуци у затворским установама Србије“ финансира се из ИПА-фондова Европске уније и директна је помоћ Србији у процесу придруживања. То је још један у низу пројеката из области реформе правосуђа који српски систем правосуђа, односно систем извршења кривичних санкција, усклађује с најбољом европском праксом у тој области.

Дневник

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s