Покојнике нема ко да штити …

Гробље је последњи пут сређивано 2010.

Бечеј – Већ готово седам деценија нико није сахрањен на Јеврејском гробљу у Бечеју па је оно постало својеврсна галерија скулпторских и занатских умећа на отвореном.

Северну половину два хектара комплекса красе надгробни споменици од мермера, белог, сивог, црног или црвеног, док је јужна празна. Ако се не рачунају младице багрема и другог дрвећа, које су ту „засадили“ ветрови и птице.

Не превише бројна, али веома утицајна заједница Јевреја дуго је опстајали у највећем граду крај нашег дела Тисе, а њихова, између два светска рата предивно уређена вечна кућа, тотално је запуштена. Оградни зид је одавно пао те је велики део празног простора био претворен у депонију стаклене амбалаже, аутомобилских, камионских и тракторских гума и сваког другог ситног и кабастог отпада. Било је више, истина кампањских покушаја, да се гробље уреди како доликује. Последњи пут је, захваљујући новцу Покрајинског секретаријата за рад и запошљавање, у пролеће 2010. замашан посао урадила углавном механизација ДТД „Средња Бачка“. Требало је само да се одржавање настави, али, нажалост, није.

Мада између споменика више нема дрвећа, многи се уопште не виде јер је их је са свих окупирао коров виши од њих. Али и то се може јесенас удесити, пошто се осушио па се стабљике лако чупају из меке земље. Потребно је само десетак дана рада и исто толико радника. На пролеће је све много теже.

– Наше предузеће је, одмах после уређења гробља пре три године, позвало Јеврејску општину у Новом Саду да се договоримо о даљем одржавању. Чак смо самоиницијативно и из пијетета према покојницима, тек изникле изданке дрвећа међу споменицима уништили, али пошто нисмо добили позитиван одговор на наш захтев, нисмо више улазили у гробље јер то заправо и није у нашој надлежности – објашњава у име Погребне службе ЈП „Комуналац“ Јован Јечански.

Уместо да одржавањем гробља Бечејци покажу поштовање према некадашњим суграђанима, чији је допринос својевременом привредном и културном развоју града био немерљив, упокојени Јевреји нису имали мира ни у вечном пребивалишту. Последње скрнављење двадесетак гробова забележено је пре две године. Да иронија буде већа, виновници су група ромских малишана из комшилука. Очигледно су из школе бежали са часова историје, где су могли научити да су њихов народ и народ Израиља били највеће жртве фашистичке идеологије.

– Станујемо овде од 1975. и до пре три година долазили су повремено потомци оних којима је овде вечна кућа. Било их је из Београда, Новог Сада, Мађарске, чак Аустралије, али их више не виђамо – сазнајемо од брачног пара Тот, Андора (80) и Розалије (73), који су пре 38 година купили кућу на истој адреси на којој је и гробље – Иђошки пут 1.

Тешко је прићи свим споменицима. Али, приметна су два. Старији је ближи северној огради од плота и састоји се од пет редова. Ту су, углавном, споменици од црвеног камена из 19. века с орнаментима хебрејске културе, док су сахрањенима током 20. века подизани од белог, сивог и црног мермера, мада има и других комбинација. Врло је мало упокојених током Другог светског рата јер су Јевреји тада одвођени у концентрационе логоре или им је вечна гробница у оквиру Велике јануарске рације 1942. постала хладна Тиса.

– Последњи су сахрањени су супружници Андор и Адолфна Вертеш, који су се, како смо чули од старијих, ужаснути свиме што је задесило њихове сународнике и уплашени за сопствени живот, отровали 1944. Почивају у породичној гробници од црног мермера, где су раније упокојени Андор Балинт и Клара Вертеш – прича нам Тот.

Безумном одлуком „другова“ 1961. нестала је монументална градска синагога, а иста судбина, нажалост, прети и гробљу страдалника Мојсијеве вере.

Властимир Јанков / Дневник

Бечејска синагога

Бечејска синагога

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s