Свашта се може у Истри научити …

Јесу ли новобечејска шљивовица, куманачки сир у качицама, вино „тиска перла” и новомилошевачка штрудла једнако добри као истарска пршута, сир, вино, мед и ракија? Има ли општина Нови Бечеј потенцијала да се „лакта” с произвођачима квалитетне деликатесне хране из Европске уније?

Изгледа да су одговори на оба питања потврдни. То се показало и приликом посете Новобечејаца суседној Хрватској и граду Бузету, где је одржан 11. фестивал истарских тартуфа. Позив мештанима вароши на Тиси уследио је након што је Европска комисија одобрила заједнички пројекат чији је водећи партнер и организатор град Бузет, а остала три пројектна партнера су Нови Бечеј, Кватро Кастеља (Италија) и Копер (Словенија).

Новобечејци су били гости сајма организованог у склопу програма „Европа за грађане” и том приликом су одржали презентацију на којој су представили ту банатску комуну, брендове по којима је позната и туристичке потенцијале.

– На едукативну екскурзију смо повели произвођаче ракије и вина, затим излагаче коју нуде квалитетне и специфичне производе, али и људе који тамо могу нешто научити од учесника из Словеније и Италије – рекао је вођа пута Игор Балмазовић из Туристичке организације Новог Бечеја.

Претходних дана у Бузету су размењивана искуства, вођене су дебате, организоване радионице и школе кувања… Презадовољни организацијом, виђеним, доживљеним и наученим, новобечејски учесници су се вратили у своју општину срећни, између осталог и због тога што су, иако сајам није био продајног карактера, успели да продају све своје производе.

– Успеле смо да продамо сав сир, компоте и зимницу коју смо понеле – рекле су по повратку чланице Удружења жена Кумане Ружица Бозокин и Мирјана Влајков. – Наш штанд је био један од најпосећенијих на сајму и имали смо много тога за дегустацију.

ЖБалабан

Незапослено свега 13 људи

Стеван Попов из новобечејске Канцеларије за пољопривреду, који је такође био у делегацији која је посетила Хрватску, био је изненађен сазнањем о функционисању града Бузета.

– Прво што сам чуо и био импресиониран тиме јесте да један градић у Истри са 4.000 становника има свега 13 незапослених на Бироу – под утиском је Попов.

Дневник

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s