А шта када напусте „сиве домове” …

Сваке године око 200 младића и девојака напусти домове за децу без родитељског старања, али њихов живот ван дома у којем су провели детињство и младост веома је тежак. Наиме, део њих добија на коришћење општинске станове, део не, али и једни и други тешко долазе до посла,

без којег не могу обезбедити основне егзистенцијалне потребе. Свима њима до проналаска посла и долажења до средстава за живот помажу социјални радници, али у време велике економске кризе то је готово немогућа мисија. Девојке и младићи налазе привремене и повремене послове, али стални… За посао који понекад нађу не добијају више од 15.000 динара, а то је новац с којим се тешко саставља почетак и крај месеца. По подацима Републичког завода за социјалну заштиту, у овом тренутку 80 младића и девојака живи у становима који им не припадају, али их могу користити две године, а након тога су принуђени на то да се сналазе сами.

Републички завод за социјалну заштиту већ шест година стоји иза пројекта обезбеђивања барем привременог крова над главом за младе који напуштају домове, а њихови стручњаци су проценили да је две године довољно да се они снађу у „спољном” свету. Наравно, велико је питање да ли је то време, у садашњој економској кризи и тразницији, довољно да млади, који за други дом осим оног за децу без родитељског старања не знају, могу стати на сопствене ноге и започети нормалан живот.

Живорад Гајић из Републичког завода за социјалну заштиту каже да су свесни тога да су времена тешка и да је свуда беспарица, па због тога и толеришу да младићи и девојке остану у становима и дуже од тог рока.

– Немају сва деца која напуштају домове или хранитељске породице потребу за таквом услугом. Многа имају породична наследства или имовину којом је, за време њиховог смештаја у институцијама, располагао центар за социјални рад. Старатељи су бринули о оме да имања и куће не пропадну, да не изгубе вредност, рентирали их и одржавали. Враћали би их деци чим напуне 18 година – објаснио је Гајић.

ЉМалешевић

Обезбеђено стотинак станова за „прву помоћ

У овом тренутку у Србији у 19 градова постоји стотинак станова у које се смештају младићи и девојке који напусте домове за децу без родитељског старања или ону која након пунолетства напуштају хранитељске породице. Такви станови постоје у Прибоју, Врању, Нишу, Књажевцу, Крагујевцу, Чачку, Панчеву, Шапцу, Сремској Митровици, Сремској Каменици, Новом Саду…

Дневник

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s