Од почетка године заплењено више од 8.871,6 килограма дувана …

Припадници Полицијске управе у Шапцу су од почетка године запленили више од 8.871,6 килограма сушеног и резаног дувана, чија се укупна вредност процењује на преко пет милиона динара.

Портпарол шабачке Полицијске управе Данијела Исаиловић је данас рекла Тањугу да је у току првих 10 месеци ове године поднето 18 кривичних пријава против 21 особе, због постојања основа сумње да су извршили кривична дела недозвољене производње и трговине дувана.

Према њеним речима, полиција је заплену дувана вршила током редовних контрола путничких возила, а највећи део је одузиман приликом претреса објеката, који су предузимани у складу са наредбама судије за претходни поступак, односно истражног судије надлежног суда.

Исаиловић је навела да је током прошле године, на подручју Шапца и Лознице поднето седам кривичних пријава, против 11 особа које су се теретиле за та кривична дела, и да је тада одузето 1.989,25 килограма резаног дувана и дувана у листу, чија је вредност процењена на 1,2 милиона динара.

Она је објаснила да особе за које постоји основана сумња да се баве недозвољеном производњом и трговином дувана, ту робу купују од легалних произвођача који поседују дозволе за бављење том делатношћу и имају потписане уговоре са прерађивачима дувана.

Дуван који је одузет се, према речима Исаиловићеве, складишти код овлашћених прерађивача у посебним и одговарајућим условима, док се о даљем начину поступања са заплењеним дуваном одлучује у судском, односно тужилачком поступку.

Казнена политика за такав вид прекршаја, регулисана је Кривичним законом Републике Србије за кривична дела из члана 242 и 243, и подразумева новчану казну, или издржавање затворске казне у трајању до две године.

Тањуг

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s