Једина компанија у Србији која рециклира опасан индустријски отпад …

Европска унија ће од 31. децембра 2015. почети да примењује забрану прекограничног кретања отпада, што значи да ће проблем отпада државе морати да решавају на својим територијама.

Србија је потписник забране прекограничног кретања опасног отпада. Међутим, тренутно је постројење компаније Yунириск једино у Србији које се бави рециклажом опасног индустријског отпада, а процена је да оваквих постројења у нашој земљи треба да буде много више.

„У некадашњој фабрици аутомотора „21. мај“ у Раковици је 2008. године постављен погон компаније Yунириск у којем се прерађује широка палета индустријских отпада, како отпада који представља историјско загађење, тако и оног који се генерише у редовној индустријској производњи. У погону у Раковици третирамо око 500 врста отпада и то у чврстом, течном, пастозном и муљевитом стању“, наводи Слободан Аранђеловић, директор области екологије у компанији Yунириск.

Иначе, Yунириск је у стопостотном власништву швајцарског капитала. Централа је у Женеви, а у Србији послује од 1995. године и од тада компанија делује у домену заштите животне средине.

У почетку се Yунириск у Србији бавио само консалтингом и инжењерингом, а од 2004. године се бави такозваном примењеном екологијом.

„Те године смо започели имплементацију мид-миx технологије за третман опасног индустријског отпада. То је физичко-хемијски процес у којем се од улазних отпада у различитим физико-хемијским реакцијама добија неутрал (солидификат) који више не представља опасност за околину“, објашњава Аранђеловић.

Мид-миx као финални производ има само неутрал и водену пару која се кондензује и враћа у процес. Овај технолошки поступак је признат у земљама ЕУ и припада БАТ (Бест Авалиабле Тацхниqуес), што подразумева технике и технологије које имају најмањи негативни утицај на животну средину.

„Неутрал је нашао примену у грађевинарству. Од њега се праве бетонски и опекарски производи, подлога за изградњу путева, затим користи се и као додак чврстим и индустријским горивима, у производњи асфалта, брикета…“, каже Аранђеловић.

У погон у Раковици, који запошљава 25 радника, стационирано је мид-миx постројење које је једино постројење за третман азбестно-цементних материјала.

„Оваквих мид-миx постројења има врло мало у Европи. Осим овог у Раковици, постоји у Хрватској и Словенији, а највећи је у Барселони. Занимљиво је то да се у осталим постројењима обрађује три до пет врста отпада, а у нашем неколико стотина“, објашњава он.

Процена је да оваквих постројења у Србији треба да буде око седам регионално распоређених како би се смањили трошкови транспорта, али и умањио фактор ризика транспорта.

„Први од таквих пројеката је погон у Ковачици чију изградњу Yунириск треба да почне до краја 2014. године, а у плану је да се погони касније прошире и у централној и западној Србији у наредних пет до шест година“, најављује Аранђеловић.

ekapija.com

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s