Коме се све дају наши подаци …

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности покренуо је опсежан надзор над оператерима јавних комуникационих мрежа и услуга или популарније – интернет провајдерима. Њих укупно 462, колико послује у Србији, добило је опсежан упитник на који ће морати да одговоре у законском року од 30 дана.

То ће бити први пут да ће интернет провајдери, који и иначе имају потпун увид у наш живот на мрежи, морати да одговоре на питање на који начин користе информације којих се домогну.

Стара је прича, до сада превише пута потврђивана, да интернет-провајдери задиру у приватност корисника. У тој сфери прилика за злоупотребу података о личности има сијасет. Не ради се само о информацијама које прикупе од корисника приликом потписивања уговора већ се често догађа да задиру и у садржину њиховог кућног рачунара.

Није редак случај да се интернет провајдери обрате кориснику с молбом да с рачунара уклоне одређени садржај под изговором да је с њима контактирао некакав „носилац ауторских права”. Конкретно, таква преписка догађа се када неко с интернета скине песму, филм или неки други фајл заштићен законом о ауторском праву, власник сними ИП адресу и од провајдера затражи да интервенише. У Србији провајдери неретко пристају на то и кориснику шаљу и-мејл у којем захтевају да се садржај уклони и при том прете раскидом уговора и другим санкцијама.

Све то не би било проблематично да провајдер има законско право да надзире понашање корисника на интернету, као што нема право ни да податке о њему прослеђује трећој страни, па ни „носиоцу ауторских права”. Но, интернет емитери управо на тим примерима раде посао који једино судови могу. Они такве податке могу дати једино судским органима уколико их ови затраже, у супротном, информације о личности морају остати тајна.

Корисници с провајдерима потписују уговоре у којима јасно стоји у закону утемељен члан који говори о недозвољеном понашању на интернету. Проблематично је то што је тај члан често проширен формулацијом да провајдер може слободно проценити да ли се корисник понаша недолично, што је прешироко поље идеално за бројне злоупотребе.

Где све завршавају информације које провајдери прикупе о нама и на који начин се користе – до сада је било потпуно непознато. Стога је повереник за информације Родољуб Шабић саставио листу питања на које ће они морати да одговоре, а која ће коначно дати одговор на бројне недоумице.

Провајдери ће поверенику морати да открију, између осталог, како штите информације о корисницима, колико људи у оквиру компаније може доћи до њих, а колико ван ње. Надаље, мораће да одговоре и на питање где, како и колико дуго се чувају подаци, ко, када и на који начин је од њих тражио информације, како су реаговали на такве захтеве…

Повереник је нагласио да је само прва фаза надзора у писменом облику. Након тога, пре свега у зависности од садржине и квалитета одговора из упитника, тим из Канцеларије поверенике спровешће и непосредан надзор да би на крају сачинио посебан извештај, који ће бити достављен надлежнима.

ПКлаић

ШабићНема разлога за оптимизам

Родољуб Шабић је изјавио да је циљ ове акције да обезбеди што је могуће поузданију слику о поступању с подацима о личности у области електронских комуникација.

– Волео бих да нисам у праву, али мислим да немамо разлога за оптимизам у погледу стања на које ће резултати надзора указати. Није реално да очекујемо резултате боље од оних на које је показао надзор који смо спровели над оператерима мобилне телефоније пре годину и по, а који су били врло забрињавајући – рекао је Шабић. – Наравно, ако то значи – а по свој прилици значи – да смо и у области интернета суочени с непоштовањем гаранција људских права у озбиљним размерама, то је разлог више да се с тим што пре суочимо и то стање почнемо мењати.

Дневник

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s