Штампање тестова школама скоро немогућа мисија …

Што школска година више одмиче, више се примиче и њен завршетак, а с њим, за ученике осмог разреда, и полагање завршног испита. И док је медијску буку подигло полагање трећег теста на том испиту, у Министарству просвете усредсређени су на организацију мале матуре.

После упозорења да на овом испиту не сме доћи ни до каквих пропуста, министар просвете професор др Томислав Јовановић најавио је ове недеље да ће се убудуће тестови за малу матуру штампати у основним школама тачно у оном броју колико има малих матураната, а одговорност за евентуалне злоупотребе ће сносити и сами директори школа.  Штампање тестова у школама смањиће и трошкове завршног испита  јер неће бити трошкова транспорта. По министровим речима, допринос обезбеђивању тестова, односно електронској контроли, даће и Министарство телекомуникација, које ће уступити посебан сервер за те сврхе.

Та новина изазвала је скепсу међу директорима основних школа, које је министар недавно окупио на састанку посвећеном баш малој матури.

– Штампање тестова у школама могуће је у онима које имају бар два штампача и више рачунара, а испоставило се да неке немају ни интернет – каже директор Основне школе „Свети Сава“ у Руменки и председник Актива директора основних школа Новог Сада Светозар Козаров. – Уколико би се школама набавили штампачи и рачунари, то би било изводљиво и мислим да би тада регуларност била загарантована јер би сваки директор школе одговорност преузео на себе.

На састанку  с министром просвете директори школа попуњавали су табелу с подацима о томе које штампаче имају, који тонер користе, како су прикључени на мрежу, а договорено је и да се школе које немају техничке услове јаве Министарству просвете да би до јуна биле опремљене.

Ипак, многи директори сма­трају да је та операција веома ризична јер је школска опрема углавном у лошем стању, штампачи и компјутери се често кваре, на поправку се дуго чека, а уколико се тестови за завршни испит буду штампали у школама, ништа од тога неће смети да се догоди јер полагање у свим школама мора почети у исто време.

Д. Девечерски

Јовановић: Не мучим ђаке

Поводом оптужби да Министарстви просвете малтретира децу јер уводи трећи тест на завршном испиту, министар Јовановић је рекао да не делује као човек који мучи ђаке:

– Министар не мучи никога. Ако неког мучим, мучим самог себе јер је изузетан напор да реализујемо посао у који је укључено неколико институција – казао је Јовановић.

Он сматра да је таква оцена неодмерена, нефер и да је, како је казао, нељудски рећи једном просветном раднику и лекару да некога мучи.

Наводећи да ће на тесту за осмаке бити три теста: српски (матерњи) језик, математика и комбиновани тест из пет предмета, Јовановић је поновио да је то предложио Национални просветни савет, што је он и прихватио. Он је нагласио да ниједно питање неће бити мимо уyбеника, мимо градива и да чини све да реализација буде релаксирајућа и да деца не уче због завршног испита, већ да уче градиво предвиђено наставним планом и програмом.

Дневник

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s