Предлог затворских казни за скидање двоjезичних табли …

Вуковар – Учесницима вуковарских протеста против двоjезичних табли, за коjе jе истрага утврдила да су разбиjали табле и онемогућавали полициjу да обавља своj посао, почели су да стижу оптужни предлози Државног тужилаштва за кривично гоњење.

Према информациjи вуковарског Tужилаштва, шесторици демонстраната стављаjу се на терет чак три кривична дела, при чему jе за наjтеже, наношење телесних повреда службеноj особи, запрећена казна од jедне до осам година затвора, пише Слободна Далмациjа.

Њих шесторица приведени су 3. септембра, после jедног од наjтежих инцидената откако траjу акциjе „штаба за одбрану хрватског Вуковара“ против ћирилице, односно постављања двоjезичних табли у Вуковару.

Tада су демонстранти поразбиjали табле са службеним натписима на зградама државних институциjа, коjе jе чувала полициjа, па су у гужви коjа jе настала четворица полицаjаца, по службеним извештаjима, лакше повређена.

Jедан од оптужених, Eнвер Aрнаутовић, коjи се такође терети због изазивање нереда, примену силе према службеноj особи и оштећење туђе ствари, каже да му jе оптужним предлогом Tужилаштва запрећена казна двогодишњег затвора.

Aдвокат Звонимир Ходак каже за Слободну Далмациjу да се ради „о апсолутно ригидним квалификациjама коjе се стављаjу на терет учесницима протеста ради њиховог застрашивања и давања примера другима коjи би се одважили на протесте“.

Њему смета , на пример, квалификациjа – довођење у опасност службене особе и наношења телесне повреде. Ходак, иначе правни саветник штаба и његовог председника Tомислава Jосића, каже да „нигде ниjе прочитао ни чуо да jе било ко од службених особа повређен у тим гужвама и нагуравањима, а да нико од учесника протеста ниjе имао директну намеру да наштети службеним лицима“.

Ходак каже и да jе за учеснике протеста коjи су ломили двоjезичне табле „пуно реалниjе условне казне“.

Вуковарски штаб коjи окупља противнике ћирилице и даље jе активан, двоjезичне табле се већ два месеца насилно скидаjу а потом их власт враћа у том али и у другим градовима где трећину становника чине Срби и имаjу законско право на употребу свог писма и jезика.

“Хрвати су најхрабрији народ,

не јер се ничег не боје – већ јер се ничег не стиде…”

Бог и Хрвати / Bog i Hrvati

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s