Аутомате и бомбе продају на бувљаку …

Нови Сад – Осим разних раритета, крадене маркиране одеће по ниским ценама, алата, возила и свих могућих предмета потребних за кућу, на Најлон пијаци у Новом Саду грађани купују и – оружје! Пиштољ М-57, познатији као „тетејац“, недељом, поред ауто-плаца, код тројице младића се може купити и за 100 евра, уверили су се репортери „Новости“.

Продавци, како смо сазнали на лицу места, робу шверцују из Босне. Тамо набављују оружје, са уклоњеним серијским бројевима по ниским ценама, а продају га у Новом Саду нешто скупље. Осим „тетејца“ на пијаци се нелегално може наћи и ЦЗ-99, односно „дуга деветка“, и пиштољи М-70 и ЦЗ-88, као и ручне бомбе.

Неупадљиви и обазриви, клијенти ових продаваца су искључиво они грађани који „по препоруци“ долазе да пазаре оружје за своје домаћинство. Цена се креће од 100 до 200 евра, а муниција се продаје, у зависности од калибра, већ по цени од 20 динара по комаду.

Пиштоље, каже један од њих, купују мушкарци, „зарад сигурности у свом дому“. Црном тржишту окрећу се због високих такси за легално оружје које је држава наметнула. Овакав став има и Душан Бајчетић, који је 20 година био власник радње с оружјем „Магнум“ у Новом Саду.

„Легално тржиште личног наоружања је замрло због високих такси које је држава наметнула. И све више грађана се због тога одриче регистрованих пиштоља“, каже Бајчетић за „Новости“.

„Исплативије им је да за 200 евра купе полован пиштољ на црно, него да сваке године плаћају порез у том износу држави за оружје које држе у кући. Такође, вишак оружја је у Босни, где се већина криминогених структура и снабдева.“

Да се један број Новасађана наоружава на црном тржишту разним врстама оружја, добили смо незваничну потврду и из овдашње полције:

„Од Новосађана је протеклих месеци заплењено доста аутоматског оружја: „хеклера“, „шкорпиона“ и „узија“ „, оружја које је за употребу дозвољено само полицији и војсци – каже наш извор из полиције.

„Њиме се снабдевају криминалци у подземљу, а оружје набављају и с Косова, из Босне и Црне Горе. Разлог томе је што по завршетку ратова у региону многи нису раздужили оружје, већ је оно завршило у приватном власништву.“

Како наводи наш саговорник, тржиште оружја уско је повезано са тржиштем наркотика и њиме се у криминалном миљеу тргује на велико. Трампи се за дрогу, шверцује се преко граница, неретко се и користе у извршењу кривичних дела. У готово свим „сачекушама“ у граду коришћено је баш аутоматко оружје, за које цивили не могу добити дозволу.

Што се тиче легалног тржишта, сваке године се Полицијској управи у Новом Саду поднесе више од 1.000 захтева за набавку оружја, а за око 10 одсто полиција не изда одобрење. Када су у питању дозволе за ношење оружја, ове године је издато свега две, док је прошле и претпрошле године издато укупно 19 дозвола.

Одузето више од 300 „цеви“

У Новом Саду је у последње три године заплењено више од 300 комада оружја, говоре подаци из Полицијске управе „Нови Сад“. Највише је заплењено 2011. године: 96 пиштоља, девет аутоматских и две полуаутоматске пушке, 14 ловачких пушака, девет ручних бомби и 1.659 комада муниције. Прошле године је заплењено 113 комада оружја, од чега је 69 пиштоља и осам аутоматских пушака, 11 ручних бомби…Ове године су у периоду од јануара до септембра од Новосађана одузета 92 комада оружја.

И. Брцан / Новости

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s