Српска Пејпал сага …

Електронска трговина у свету вреди преко 1.000 милијарди долара а у Србији не можете ништа да продате електронским путем.

Београд — Народна банка Србије одбила је предлог Пејпала да се у Србији дозволи плаћање преко тог сервиса у валутама са којима он иначе ради, сазнају “24 сата”.
То значи да ће преко овог сервиса из Србије моћи само да се шаље новац и купује у иностранству, док опције примања новца и продаје неће бити доступне грађанима Србије.

Зоран Торбица из Центра за развој интернета каже за “24 сата” да то онемогућава онлајн бизнис јер, примера ради, ако неко држи онлајн продавницу играчака у Нишу, а купац је у Београду, они морају да тргују у динарима, а Пејпал нема динар у својој корпи валута.

„Тотално је илузорно очекивати да ће Пејпал у своје опције да уведе српски динар. Зар није боље решење да се измени регулатива која би омогућила плаћање у другим валутама макар једино на интернету? Али код нас је све наопако, па неки људи по институцијама који одлучују, а вероватно још штампају мејлове па их читају, не показују вољу да реше проблеме развоја интернет бизниса“, каже Торбица.

Ако би постојала добра воља НБС, Министарства финансија, Пореске управе, Царине – и ако би се променили поједини прописи – то би погурало интернет бизнис у Србији, који би запослио најмање 100.000 грађана у јако кратком року, Торбица.

Он каже да је овакав став НБС доказ елементарне неодговорности за развој интернет предузетништва и недостатак воље за решење проблема.

У НБС кажу за “24 сата” да резиденти преко Пејпала, по Закону о девизном пословању, могу да наплате и плаћају свима у иностранству у девизама по основу продаје и куповине са нерезидентима преко тог сервиса.

“Плаћања и наплате по основу купопродаје роба и услуга између резидената у Србији не спадају у платни промет с иностранством и врше се у динарима”, кажу у НБС.

24сата

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s