УН: Србија међу земљама с највећим падом броја становника …

Највећи пораст броја становника у следеће две године имаће Оман и Катар, док ће највећи пад броја становника бити забележен у земљама источне Европе, међу којима је и Србија, показује најновија студија Фонда Уједињених нација за популацију (УНФПА) која је објављена данас.
Према прогнози стручњака УН, становништво Омана и Катара ће ће се до 2015. увећавати просечно за 7,9, односно 5,9 одсто годишње, што ће им омогућити да задрже водећу позицију по том показатељу не само међу земљама Персијског залива, него и у свету.

У свим осталим земљама Персијског залива у следеће две године ће такође бити забележен снажан пораст  броја становника – од 1,8 одсто годишње у Саудијској Арабији и 2,3 одсто у Јемену, до 2,5 одсто у Уједињеним Арапским Емиратима и 3,6 процената у Кувајту, прноси РИА Новости.

Насупрот земљама Персијског залива, у источној Европи се наставља смањење популације, при чему се очекује да у следеће две године највећи губитак буде забележен у Молдавији и Бугарској (0,8 одсто годишње), Украјини (0,6 одсто), Србији, Белорусији и Литванији (0,5 одсто) и Русији (0,2 одсто).

Међу земљама рекордерима по броју становника тредиционално предводе Кина и Индија са 1,385 милијарди, односно 1,252 милијарде људи. При том је пораст становништва у Индији два пута већи него у Кини и износи 1,2 одсто годишње, наведено је у извештају УНФПА.

Најдужи просечан очекивани животни век становника очекује се у Јапану – 80 година за мушкарце и 87  година за жене, као и у Аустралији и Швајцарској – 80 година за мушкарце и 85 година за жене.

Најкраћи очекивани животни биће према прогнозама у Сијера Леоне (45 година за мушкарце и 46 година за жене).

Највећи коефицијент фертилности, од 7,6, бележи се у Нигеру, а тај показатељ је на високом нивоу и у Малију (6,9) и Сомалији (6,6), наведено је у овогодишњем извештају Фонда УН за популацију.

Танјуг

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s