Стоунхенџ над Гружом …

Остаци непознате древне цивилизације или дело природе?

Дрвосече на врху шумадијског брда Главице откриле гигантске камене фигуре непознатог порекла. Легенде кажу да су некад на сваком од ових брегова била села.

Фантастичне камене фигуре покривене маховином дебелом као персијски тепих откриле су дрвосече на врху брда Главице, на неколико километара од гружанског села Борач. Они кажу да се на целом низу врхова околних брдашаца између планина Рудник и Котленик налазе сличне гигантске камене „коцке“, „лопте“ и „игле“.
– Легенде кажу да су некад на сваком од ових брда била села, цркве и градови. Овде на Главици је, наводно, била црква, па је остало име Црквиште – прича нам Дејан Милошевић, доводећи нас до необичног пејзажа који се указао пошто су дрвосече посекле стабла.

– Људи верују да се на оваквим местима крије благо па долазе и копају.

ВУЛКАНСКА ЂУЛАД
Геолози сматрају да би окгромне камене кугле и „главе“ тешке по неколико тона у ствари могле да буду такозвана вулканска ђулад. Реч је о „капљицама“ лаве које су из вулкана лансирана високо, а затим су се током лета охладила и при паду задржала свој облик.

У челу пространог правоугаоног удубљења усеченом у падину тестере су заиста откриле гомилу камених громада које изгледају као да су отесане, а дрвосече су биле убеђене да је реч о темељима неке дрвене зграде. Међутим, збунило их је што су у кругу од око 90 метара од врха брега груписане велике камене громаде, а неке од њих су налик на дивовске лопте и облутке тешке и по неколико тона као да је нека огромна рука згомилала као шљунак.

Геолози које смо консултовали кажу да је реч вероватно о природном феномену, јер је ово подручје било изузетно вулкански активно у прошлости. Ипак, сачували су дозу резерве, да су неке од монолита правилних ивица ипак обликовани људском руком.

Понекад природа направи конструкције које могу да личе на људску творевину, указује др Драгана Антоновић, председник Српског археолошког друштва, после увида у фотографије.

– Међутим, нешто слично је регистровано на Јухору и протумачено као келтски мегалити.

Требало би камење погледати изблиза ради провере да ли постоје трагови људске обраде.

Међутим и у случају да је природна творевина, делује импресивно – каже др Драгана Антоновић.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s