Пројекција руских православних цртаћа у ПДПЦ “Љубав“ …

Поштовани читаоци, обавештавамо вас да ће у понедељак, 15./28.10.13. у просторијама Православног духовно-просветитељског центра “Љубав“ у Земун пољу, ул. Јована Туцакова 26, од 19 часова, бити приређена пројекција два православна руска цртана филма за децу.

ris3

Позивамо све заинтересоване да са децом дођу и погледају ове лепе цртаће. Филмови су титловани на србски

Г-ђа Ирина Астапенкова , директор медијске куће “Балт медија“ из Петрограда, Русија, донела је ова два краткометражна (15 и 30мин) православна цртана филма, која су ишла на приказивање на фестивал у Бања Луци.

Приказивање филма биће организовано тако да се деци и родитељима прво укратко представе филмови, затим приказивање филма и кратки разговор са децом од стране г-ђе Астапенкова, затим приказивање другог филма и опет кратки разговор са децом.

Филм “Светлост неугасива“ је двапут награђиван првом наградом, на фестивалима “Златни витез“ у Москви и FiCEE, Сијудад-Родриго (Шпанија).

Позивамо све заинтересоване да са децом дођу и погледају ове лепе цртаће. Филмови су титловани на србски.

Свјетлост неугасива

ris2

Москва, 1916. година. У раном детињству херој (мали дечак) угледао је на Московској улици Иверску икону Богородице, сазнаје од баке њену историју. Време пролази, а дечак одраста. 1923 године. У земљи се води борба против религије. Бака доноси кући тамну икону из уништене цркве. Унук је ученик и треба да баци ту икону у ватру или ће изгубити пријатељство својих другова. Присећајућу се бакине приче, он чини свој избор.

Путеводитељица

ris1

Радња филма одвија се у малом селу Тикхвин у близини Тикхвинског манастира. Главни јунак-сеоски иконописац деда Петар, његова унука Маша и суседов дечак Гриша. Вријеме радње 17. век. У прошлости је Тикхвински манастир безуспешно опседала шведска војска. Војвода Симеон Прозоровски, тада на челу Тихвинске милиције, а сада је примио монашки постриг. Иконописац Петар ради на слици Тикхвинске Богородице за сеоску цркву. Непридвидљиве околности спречавају иконописца да на време заврши посао. Деца покушавају да му помогну и суочавају се са опасним изазовима. Чудотворна Тикхвинска икона Богородице својим заступништвом спасава их, као некада када је спашен манастир од најезде странаца.

Како доћи до Православног духовно-просветитељског центра “Љубав“ у Земун пољу, ул. Јована Туцакова 26.

Извор: Православна породица

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s