На истоку ЕУ се формира фронт против Брисела …

У Мађарској одржане масовне манифестације у оквиру празновања Дана независности и по први пут се чули повици против политике Европске уније.

 Ако се узме у обзир ниво популарности мађарског премијера Виктора Орбана и његове владе, као и несумњиви еконосмки успеси, конфликт међу Будимпештом и Бриселом ће само расти и повући ће туда и друге државе Средње и Источне Европе.

Мађарска која је 2004.године била примљена у ЕУ, уз то да је форинта остала, била је пример успеха свих мађарских влада претходних 15 година. Али, већ после неколико година се показало да ЕУ не само да није способна да да нови импулс, већ је и источноевропске државе лишила тековина социјалистичке епохе- јаке индустрије, моћне пољопривреде и снажне производње.

Ипак, приметан је одређени тренд у државама Средње и Источне Европе- а то је стварање некаквог сопственог „трећег пута“. Ради се, наиме, о покушају да се заузме друштвено-економски, али и политички курс који реализују многе успешне државе ван оквира ЕУ и еврозоне…

О томе да се полтика кабинета Виктора Орбана реализује на реалној процени ситуације, говори и објективна позиција, коју су они заузели према пројекту Набуко, изашавши још пролећа 2012.године из читавог подухвата. Говори Сергеј Пикин, директор руског Фонда енергетског развоја:

По себи пројекат Набуко је још далеко од финалне реализације. Још је све веома далеко од тога да се овај пројекат уопште може сматрати реалним. Зато, сматрам, да Мађарска реално оцењује своје снаге и смтра да је добро да се усресреди на текуће, важније проблеме, него на некакве перспективе овог пројекта.

У овај „фронт против Брисела“ готово потпуно сигурно могу ући Бугарска и Румунија, којима ЕУ већ по ко зна који пут онемогућава улазаку „шенгенску зону“. При овоме би требало поменути да су главни разлог за обијање: Роми. Али, према речима министра иностраних послова Румуније Титуса Корлетјана, на теритоији ЕУ живи око 15 милиона Рома, који нису румунски грађани и којима се заправо нико не бави. Интересантно је да се жалбе поводом Рома упућују само Софији и Букурешту.

Глас Русије

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s