Стара криза у новом оделу …

Вишедеценијски прилив младих у Европу не говори само о проблемима европске периферије, већ и о европском проблему, или тачније, о кризи европског духа. У недавној прошлости Европа је великодушно подучавала нашу омладину. Познато је да су Обреновићи школовали високе чиновнике, професоре и научнике углавном у Бечу, Пешти и Прагу, док су Карађорђевићи преферирали Русију, Швајцарску и Француску. Та омладина је у домовину донела ново европско знање да по њему организује бољи живот.

Данас Европа љубоморно упија и чува све младо, вредно и способно. Не треба јој због тога претерано замерати, али треба констатовати окошталост духа због којег се понаша недостојно. Она више не само што нема снаге да врати школовану омладину, већ очекује да наплати дуг тражећи за себе све већи број образованих младих људи из земаља периферије. Само Србија је у скоријем периоду Европи поклонила 4.000 научника. О стручњацима и радницима различитих квалификација не постоји ни евиденција.

Паралелно јача супротна тенденција: у бање, домове и одмаралишта „неразвијених“ земаља масовно пристижу европски пензионери да у њима, далеко од буке централне Европе, проведу своје последње године. У Мађарској је тренутно више од 7.000, у Чешкој више од 3.000, у Словачкој преко 1.000 немачких пензионера. Преостале омиљене дестинације обухватају Португалију, Шпанију, Грчку, па и Украјину, дакле, сва она места где за локално становништво влада неприкосновена економска криза.

Поменуте државе треба, опет, да у томе препознају некакву економску шансу, јер старија популација доноси девизне пензије. Тако се занемарују проблеми с претераним бројем сопствених пензионера без девизне залеђине, и пренебрегава чињеница да је бар половина локалне радно способне омладине потпуно запостављена. Периферији се више не шаље оно суштинско – радост духа у облику знања неопходног за заједнички живот испуњен смислом. Потурајујој се непримерени „развојни пројекти“ финансирани кредитима Европске централне банке који служе утемељењу националног дужничког бесмисла. Европски космос прераста у американизовани хаос.

Стари континент је већ пре једног века постао свестан сопствене духовне кризе, али је изабрао да настави путем гомилања и све мањег разумевања научног знања које је без метафизичке суштине сувопарно, прагматично, техничко и коначно – економско. Овај „избор“ по инерцији поставио је границе унутар којих је заточио људски дух, спречивши квалитативну промену која је једина способна да донесе истински хумани препород.

Последња искра европског духа је замисао о уједињењу формирана још пре Другог светског рата. Европа се упослила превазилажењем граница. Та идеја се истрошила после пола века, након чега је европска духовност запала у још дубљи јаз. Повећањем материјалног ангажовања упрежу се активне снаге за ширење територије, чиме се заокупља и дух. То је покушај решавања квалитативног питања квантитативним методама.

Глобална превласт америчког „знања“ последица je кризе европске духовности, и трајаће док траје та криза. Европа помраченог ума преузима виртуелна економска решења. САД су својевремено од Европе усвојиле научно знање као врхунски израз европског духа. То знање је стерилисано, реификовано и банализовано. Одушевљење материјализмом који краткотрајно даје привид напретка, такође је краткотрајно. Питање европеизације, парадоксално, постаје питање американизације, те у томе треба тражити корене бунта против европског уједињења. Право питање је, дакле, којим изразом духа оплеменити обезглављено научно-техничко-економско знање. А управо се то питање исто толико јасно намеће, колико се и избегава, већ скоро цело једно столеће.

Јован Павловић / Политика

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s