Постхумно одликовање Диани Будисављевић …

Диани Будисављевић, која је спасла 12.000 српске деце из Јасеновца и других логора током Другог светског рата, додељен Орден царице Милице. Патријарх Иринеј орден уручио Леонарду Рашици, праунуку Диане Будисављевић, с поруком да се ради о изузетној жени која је живот посветила деци.

Орден царице Милице, постхумно одликовање Српске православне цркве (СПЦ), додељено је данас Диани Будисављевић, јер је спасла 12.000 деце из логора у Јасеновцу и других логора током Другог светског рата.
Једна од девојчица спасених из Јасеновца Јелена Радојчић Бухрач каже да је Диана Будисављевић дошла у логор са својом екипом и рекла да ће их водити тамо „где има боља храна, живот и бољи услови“.
Српски патријарх Иринеј орден је уручио Леонарду Рашици, праунуку Диане Будисављевић, с поруком да се ради о изузетној жени која је живот посветила деци.

„Ради се о изузетној жени која је схватила патњу српског народа и деце у Хрватској током Другог светског рата. Децу је послала хрватским породицама, с поруком да се после рата врате својим српским породицама“, рекао је патријарх Иринеј у Патријаршији Српске православне цркве.
Тако је Бригиту Кнежевић усвојила породица Фристић из Загреба. „Код њих сам одрасла, после кад сам постала свој човек и кад сам се удала овде у Београду, хтела сам да сазнам ко сам и одакле сам“, каже Бригита.
Праунук Леонардо Рашици рекао је да му је изузетна част што је СПЦ доделила орден његовој прабаби и додао да је импресиониран знањем које је патријарх Иринеј показао о делу Диане Будисављевић.

„Орден заиста много значи као признање мојој прабаки, јер је то заслужила, после свих ових година. Али не само да је она заслужила признање него свет заслужује да зна њену причу. Верујем да ако више људи за то чује, више њих ће желети да уради нешто добро, слично ономе што је она урадила“, рекао је Рашици.
Диана Будисављевић (1891-1978) рођена је у Инзбруку у Аустрији. Била је удата за шефа хируршке клинике Медицинског факултета Јулија Будисављевића, с којим је живела у Загребу.

Разни извори

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s