Цигани лете у небо, Ер Франсом …

(Фото: ЈуТјуб/ПринтСкрин)

Прогон Рома
у Европској унији: полиције свугде-закона нигде

Француска мирише на изборе, хватају Роме на све стране и избацују их на улице или лете преко границе. Оланд тренира строгоћу и титра народу по његовој легендарној себичности и чувеном егоизму. Опозиција, која није ништа гора, пали рају и долива уље на ватру. Предвиђају велику инвазију из Румуније и Бугарске на плаже Азурне обале и богате квартове великих градова. Свима је јасно и потпуно очигледно да је почео лов на гласове поштених грађана, оних који стежу ташне и пипкају џепове чим се на хоризонту појави тамно лице са Балкана.

  • Најблаже речено нико овде не воли да им се циганија врзма око кола или мота око куће. И сваки пут кад неко само зине да помене: превелику порез, огроман државни дуг или смањену куповну моћ, на медијима се појаве црни Роми са гомилом ситне дечурлије.

И док багери дробе њихове караване, полиција износи крпе и судове из телефонских кабина, напуштених кућа или заузетих цркви. Иако у целој Европи постоји важећи закон о слободи кретања свих чланова ЕУ, па и сиромашних и тамнопутих, ипак у реалности за Роме то правило не важи ни увек, а ни сто посто.

Зависно на кога налете, одређује докле ће да одлете. Наравно у држави која има 365 врсте сирева, увек се нађе и неко ко ће да брани Роме, али како су избори ближе то је све више оних који своју храброст испољавају према румунским освајачима.

Роми су у Француској оцрњени до те мере да их више ни средоземно море не може опрати. Због свог интригирајућег изгледа и свог боемског начина живота, још од XIII века траје међусобно неповерење између путујућих Рома и њихових седелачких комшија. Чергари, скупљачи старог гвожђа и крадљивци бакра, просјаци по метроу, гатаре на пијацама, Роми су затворени у овим типичним сликама па су тако постали велики политички ребус за многе демократије запада. Француске на првом месту.

Роми, како они себе називају или Цигани како их други зову, су овде персоне но грата иако по закону нема правне основе да се тако држава понаша.

Вивиан Рединг, која је потпредседница институције и европски комесар за правду, већ више пута упозорава Француску на понашање и акције њеног министра полиције Мануела Валца и подсећа да је у последњих 7 година Европа одвојила 50 милијарди евра за помоћ и интеграцију Рома.

Француској је на рачун уплаћено 4 милијарде које држава слободе и људских права није наменила програму који тај новац треба да има. Зашто не постоји никакав амбициознији план за асимилацију 15.000 Рома у земљи од 70 милиона становника, пита се Вивиан Рединг.

Француски министар полиције је шокирао јавност својом изјавом да су Роми толико посебан народ и у сталном сукобу са начином живота на Западу, да нема шансе да се они икада уклопе у француско друштво. Зато треба да се врате одакле су дошли, у Румунију и Бугарску. Осим речи које су сви осудили а он их потврдио, полиција је већ одавно прешла и на дело па још од 2010 и из времена Саркозија, Роме хапсе за било шта. Често за време провере идентитета пандури их провозају у марици и онда их пусте, на десет километара од локалног картон-ситија. Понекада за успомену им скидају ципеле, па цигани иду боси. Ово не тврде новинари већ један полицајац који је решио да обелодани нељудске поступке својих колега.

Циганчење француске политике

Опозиција која има добре изгледе да отера социјалисте са многих места у локалним властима, не остаје дужна и просто се надмеће са званичном владом у акцији вербалног етничког чишћења. Како другачије протумачити скандалозни коментар депутата опозиције Жила Бурдулекса, (Гиллес Боурдоулеиx), да Хитлер није довољно убијао Цигане. Подсетимо се да су Немци побили пола милиона у току ИИ светског рата. Под притиском разних хуманитарних и не владиних организација, овај паметњаковић је ипак дао оставку у својој партији, УДИ, али не и на своје место у скупштини. Од тога живи а и по закону депутат одговара само за изречено у скупштини а не и на улици. Ипак афера није готова јер је неколико покренуто неколико парница за похвале криминала против човечности. Председник Саркозијеве странке УМП тражи од Европе да се не дозволи Румунији и Бугарској улазак у Шенген зону док не реше проблем Рома.

– Невиђено је у историји Европе да једна држава тера свој народ да напусти земљу као што се то ради у Румунији и која чак добија новац од Европе да помогне интеграцију мањина а не да их јури напоље, тврди овај будући кандидат за наследника Оланда.

Марина Ле Пен која такође размишља како ће да декорише Јелисејску палату, додаје да је током прошле године у Француску ушло преко 20. 000 Рома. Њен тата Жан Мари додаје да ће у наредној години бар још 50. 000 нових да се досели. Министарства правде и полиције се бране да је у исто време доста непожељних туриста враћено у своје отаџбине. У току прошле године повратну карту је добило 11. 982 Рома а за само 6 месеци ове године, тачно 10. 174 од чега је преко 4. 000 истерано у јулу и августу. Ипак има један који је изнад овог препуцавања.

Председник Оланд остаје нем као риба и радо препушта својим министрима да штелују јавно мњење у нади да ће оштра политика према Ромима, донети пуне кутије гласова у пролеће 2014 те. Његово изборно обећање да ће Ромима избаченим из трулих каравана обезбедити угледне станове пало је у мутне воде Сене и удавило се. Уосталом, он и не може другачије а да му популарност не спадне испод нуле.

Трка до фотеље, преко Циган мале

Никада до сада ниједан председник Француске није био толико непопуларан као Оланд. Тренутно око 80% Француза га не подржава, па се зато под хитно спрема нови закони који би дао деци од 16 година право да гласају већ идуће године на локалним изборима. Дете ко дете, гласа за оног ко му даје право. Тако преко леђа демократије и система гласања, Цигани испадају не само народ за поткусуривање већ и виртуелна странка која у многоме одлучује француску унутрашњу политику. Иначе име Цигани које је данас политички и етички неподобно па и непристојно вуче порекло из XИ века када грузијски монах св. Георгије Антонски, из манастира Ивирон (Грчка) у свом житију, извештава како је на стигла група „Атхиганоса“. Тек када се преведе реч Атхиганоса, која на грчком значи „недодирљив“, неке ствари постају јасне.

Недодирљиви нису како то обично многи употребљавају, богати и јаки људи заштићени функцијом већ сиротиња раја, каста коју у Индији нико неће ни да дотакне.

Европска комисија која је одговорна за поштовање свог Устава и свих потписаних конвенција, намерава да казни Француску уколико она настави да нелегално избацује Роме и то не индивидуално већ масовно. Оливиер Баиллy који је портпарол европске комисије подсећа да је свако колективно избацивање законом забрањено. Он додаје у једном чланку, да Роми и сви остали Румуни или Бугари који нису у Шенгену, имају идентична права у односу на Европу као на пример Енглези. Уколико у року од три месеца нађе неки посао, сваки европљанин може да остане у земљи по свом избору. Додуше овај закон ступа на снагу тек 1. јануара 2014, али је паника у целој западној Европи већ толико велика као да је сутра нова година. Француска није изузетак у својој анти-ромској политици.

У Шведској је на пример недавно избио скандал јер је око 4.000 Рома убачено у специјалне полицијско-етничке картотеке што је још од погрома над Јеврејима забрањено у целом свету.

У Италији је при попису становништва коришћена прилика да се Ромима узимају отисци прстију, итд. Медија Парт најјача интернет новина у Француској, која својим анкетама руши и министре, ових дана имитира Кустурицу и на свом сајту пушта филм од 52 минута који без трубача ал уз музику полицијских сирена приказује начин на који се француска локална власт бори са проблемом Рома. Неспособни да обезбеде бесплатан паркинг, са водом и струјом и то у сваком граду од преко 5.000 становника, како налаже Европа, локални цареви користе полицију да испрати непожељне до границе и да им пожеле сретан пут.

Римљани, Роми и Румуни

Закон ступа на снагу тек 1. јануара 2014, али је паника у западној Европи већ толико велика као да је сутра нова година. Француска није изузетак у својој антиромској политици. У Шведској је, на пример, недавно избио скандал јер је око 4.000 Рома убачено у специјалне полицијско-етничке картотеке што је још од погрома над Јеврејима забрањено у целом свету. У Италији је при попису становништва коришћена прилика да се Ромима узимају отисци прстију до се Холандија и Немачка апсолутно противе уласку Румуније у зону Шенген итд. Сајт Медија Парт је најјача интернет новина у Француској, и она је својим анкетама већ срушила министра финансија, ових дана имитира Кустурицу и на свом сајту пушта филм од 52 минута који без трубача ал’ уз музику полицијских сирена приказује начин на који се француска локална власт бори са проблемом Рома.

У Марсељу су опет сами становници једног кварта решили проблем комшилука и најурили Роме да би потом запалили њихове караване. Да би остали уз своје спонзоре, медији иду низводно а неки чак и фалсификују резултате анкета. Лист Валеурс Ацтуеллес је недавно објавио надувану статистику по којој велика већина Француза не трпи Роме у својој околини.

Иако има доста истине у томе ипак је акција хуманитарног депортације чисто политичког карактера и треба да засени све економске слабости владе. Наравно да је проблем са коегзистенцијом Рома и Француза реалан али у држави постоји и један много већи проблем, а то је све доминантнији радикални исламизам. То је чињеница, али за таква протеривања преко границе, треба имати три чисте и много више храбрости него претити Сирији иза америчких скута. Рома у целом свету има максимално 10 милиона а муслимана читава милијарда.

Извор: Магацин/Србисање Times

Погледајте још:

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s