Орден за 29 руских добровољаца …

(Фото: архива/ФШ @timerobber)

Влада Републике Српске, која делује у оквиру Босне и Херцеговине, је постхумно одликовала  орденом Милоша Обилића 29 руских добровољаца који су показали изузетну храброст и положили своје животе за Републику Српску приликом рата у Босни и Херцеговини у периоду од 1992. – 1995. године, саопштава
Российская газета

  • Иницијатива за одликовање потекла је од стране Министарства  рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

„Ово одликовање је посебан вид  признања и захвалности српског народа, много ће значити породицама руских добровољаца, који сваке године долазе у Републику Српску посетити место њихових гробова,“ – рекао је министар Петар Ђокић.

Влада је послала резолуцију о одликовању председнику Милораду Додику, од којег се очекује позитиван одговор у што краћем року.

  • У Војсци Републике Српске за време рата  се борило око 700 – 800 добровољаца из бившег Совјетског Савеза. У суштини, они су били део команде, на ратиштима  у источним регионима РС, поред Вишеграда и Сарајева. Неки од њих су сахрањени на гробљу у Источном (српском) Сарајеву.

Милош Обилић је био један од најближих поданика цара Лазара. Године 1389.  он је убио турског султана Мурата  у његовом шатору  ујутру на дан битке на Косову. Слика Обилића у српском народу је нераскидиво везана уз појам херојства и  саможртвовања.

Орден Милоша Обилића је установљен 1993. године системом одликовања Републике Српске дефинисаним Уставом Републике Српске у коме се каже: „ордени су јавно државно признање Републике Српске које се додјељује лицима или институцији за изузетне заслуге према држави.“

Орден Милоша Обилића има један ред, који се додјељује свим припадницима оружаних снага Републике Српске без обзира на чин и ранг, за освједочену храброст у борби и за јуначки подвиг. Овај орден се у миру додељује само у изузетним приликама.

Rusimperia.info / Превео: З.С.Г’

Према речима Миленка Б.Чабака, већи број чланова породица погинулих због недостатка материјалних средстава није у могућности  доћи  и примити ово постхумно одликовање.

Напомена:

Овај орден је додељен (посљедњих година)

– Командант Ваздухопловства и противваздушне одбране Републике Српске, генерал-мајор Живомир Нинковић посмртно је одликовао 1993. године пилота капетана Бранислава Радуловића Орденом Милоша Обилића. Капетан Бранислав Радуловић је погинуо на задатку на Илиндан 1993. године, за вријеме потписаног примирја између Републике Српске и Федерације БиХ пилотирајући хеликоптером са ознакама Црвеног крста који је превозио рањенике. Заједно са њим поред рањеника је погинула и цијела његова породица: супруга Биљана, кћерка Бранислава и син Бојан.

– Орденом Милоша Обилића посмртно је одликован бивши председник Борачке организације Републике Српске Војвода Митар Максимовић Мандо за, између осталог, своје борачке заслуге током одбране Републике Српске.

– Орденом Милоша Обилића другог реда председник Републике Српске постхумно је одликовао Жељка Марковића, начелника Центра јавне безбједности Српско Сарајево, чији је орден примио његов отац Слободан Марковић.

Поводом Видовдана 28. 06. 2003. године, Председник Чавић је одликовао орденом Милоша Обилића 23 породице из којих је током отаџбинског рата, погинуло три и ли више чланова.

– Пилот Ваздухопловства и противваздушне одбране Републике Српске Гајић Драго посмртно је одликован орденом Милоша Обилића за освједочену храброст у борби и јуначки подвиг током одбране Републике Српске.

– Председник Српске Мирко Шаровић 01. 07. 2002. године у Рогатици је уручио породицама погинулих бораца Републике Српске Орден Милоша Обилића: Божани Делић, мајци четири погинула борца: Новице, Нике, Јове и Радивоја, затим Славојки и Маринку Бјелици из Трнова, родитељима три погинула борца, кћерке Радмиле и синова Драгана и Јанка, и Слободанки Антонић из Братунца, која је за слободу Српске дала супруга Раду и синове Миленка и Жељка.

– Председник Српске Рајко Кузмановић, поводом Видовдана, 4. јула 2008. године, одликовао је Ристу Маслешу, пензионисаног радника Жељезница Републике Српске – Орденом Милоша Обилића, за испољену личну храброст и самопожртвовање приликом извршења дјела у опасној ситуацији спасавања људских живота и материјалних добара.

sr

† † † Сродни чланак † † †

 Пренело: Србисање Times

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s