Витез српске емиграције …

(Илустрација: @timerobber)

Сећања:  Драгиша Кашиковић (1932 – 1977)

Драгиша Кашиковић убијен је од стране УДБЕ, 19. јуна 1977. године у Чикагу

Драгиша Кашиковић убијен је од стране УДБЕ, 19. јуна 1977. године у Чикагу

Према емигрантским изворима, Драгиша Кашиковић је рођен 9. августа 1932. у Хаџићима код Сарајева, у породици Бранка и Невенке Кашиковић, дичних Херцеговаца из Требиња. Била је то имућна породица са кућама у Београду, Сарајеву и Дубровнику, имали су своју пилану и цркву. 1941 после доласка усташа на власт и по проглашењу НДХ , Кашиковићи, беже у Србију и настањују се у Београду.

Драгиша је у главном граду студирао права и писао књиге за децу. Средином педесетих побегао је из ФНРЈ преко аустријске границе. Са седам долара у џепу и без знања енглеског језика улази у САД 1957. године. Био је то човек који је дигао српску емиграцију на ноге и антикомунизам истурио као политичку платформу окупљања Срба у САД. Организовао је демонстрације приликом Титове посети Америци, борећи се за српска национална права. Припремао је атентат на Јосипа Броза, ког је пратио на путовању по Мексику. Био је председник Српске народне обнове у САД и главни уредник емигрантског антикомунистичког часописа „Слобода“.

Временом ће Сарајлија Драгиша Кашиковић постати најрадикалнији лидер Срба у Америци. Његов пријатељ Миодраг Бељаковић говорио је о Драгиши:

“ Кашиковић је био интелектуалац али и јако радикалан и оперативан. У Америци, где није јака полиција, могло се деловати слободније него у Европи. Не знам да ли је познато, Удба нам је широм Европе убила око шездесет људи. Једном приликом сам ноћио код Кашиковића. Позива ме да погледам шта је иза клавира. Запрепастио сам се – динамит ! Много динамита. Довољно да блок целе зграде одлети у ваздух. Признајем, те ноћи нисам ока склопио…Не знам да ли су се шалили, али се сећам кад су он и Аца Павловић говорили да ће доћи у Београд, прошверцовати бацач и, кад је првомајска парада, распалити по трибини. Кашиковић је почео да ствара илегалну мрежу по Београду и Србији. Знам да је за овај посао користио неке жене, које су долазиле у Југославију као туристи, као студенти, приликом размене студената. Једну од њих сам лично познавао. Сви смо свакодневно добијали претње..“

Драгиша Кашиковић и његова поћерка Иванка Милошевић

Драгиша Кашиковић и његова поћерка Иванка Милошевић

Драгиша Кашиковић је убијен 19. јуна 1977, тада је убијена и његова деветогодишња поћерка Иванка Милошевић. Убиство се догодило у згради Српске народне одбране (СНО), Вест Норт авенија бр. 3909, Чикаго. Он је радио код куће у вечерњим сатима, а мала Иванка је спавала у соби на спрату. Када је убица ушао, настала је бука и Иванка је сишла у приземље да види шта се дешава. Убица је масакрирао обоје. Кашиковић је убијен ударцем мацоле у главу и са 64 ударца ножем, а Иванка са 54 убода ножем. И њене очи су биле избодене. Зидови просторије, у којој су убијени, били су попрскани крвљу, чак и таваница. Иванкина мајка Драгица и данас живи у Чикагу, без сазнања ко јој је убио ћеркицу.

Тек неколико месеци касније, дезертер ЈНА Немања Јеленић је пред америчким судом посведочио да је главни организатор Удбиних ликвидација у САД био Бранко Лакић, вицеконзул СФРЈ у Чикагу. Његов најближи сарадник био је Богоје Панајотовић, који се, иначе представљао у Чикагу лажно, као Зоран. Панајотовић је највероватнији извршилац монструозног убиства Кашиковића .

Непознате убице су удариле Кашиковића ножем 64 пута, а девојчицу Иванку 54 пута. Ово убиство је уврштено у сто највећих злочина у Америци, али ни до данас није расветљено. ФБИ је саопштио да они имају досије са увиђаја и нека сазнања о убицама, али да немају овлашћење да их било коме дају. Стиче смо утисак да Бела кућа скрива овај злочин и не дозвољава да се раскринкају злочини Удбе у Америци.

 Америка, међутим, није никада осудила ниједног Удбиног атентатора, јер је, како тврди Радован Калабић, између ФБИ и југословенске тајне полиције СДБ, тачније између Џимија Картера и Ј. Б. Тита, постојао је договор о ликвидацији првака српске политичке емиграције. Убица Бoгоје Панајотовић је затим, пише Никола Каваја, радио за ФБИ. Извршио је пластичну операцију лица и остао да живи у САД под заштитом ФБИ и тако постао први Србин у програму заштите у Америци.

Извор: Magacin/Србисање Times

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s