За дан робије само 700 динара …

Према Закону о рехабилитацији који је усвојен 2006. године, рехабилитовано је 2.146 људи који су политички осуђени у периоду од 1945. до 1985. године. Колико је тачно бивших политичких затвореника и других идеолошких осуђеника проглашено невиним, односно поништена судска одлука из педесестих, шездесетих и седамдесетих током последње године, још нема података.

Комисија за рехабилитационо обештећење Министарства правде од фебруара прошле године, када је почела да ради, склопила је споразуме о поравнању са 122 особе којима су судови у последњих пет година вратили част и углед. Укупно им је исплаћено 73,9 милиона динара, од чега је две трећине бивших информбироваца, односно политичких затвореника на Голом отоку. Сада је у току плаћање још 127 потписаних споразума у вредности од 45 милиона динара.

Рехабилитациону одштету су прошлог лета већ добили кажњеници са Голог отока који су прихватили споразум да им држава исплати на име накнаде за нематеријалну штету 700 динара по дану. Већина голоточана и поред добијене судске одлуке о рехабилитацији није пристала на накнаду коју је држава одредила. То је и разлог због чега је веома мали број оних који су тражили рехабилитациону одштету у односу на број рехабилитованих јер нису задовољни понуђеним износима. Удружење голоточана је Комисији за рехабилитационо обештећење поднело захтев да се свим некадашњих политичким затвореницима које је суд рехабилитовао додели најмање 100 евра накнаде по дану и уз то износ за пропуштену плату за рад на “острву пакла”. Комисија није одговорила на захтев Удружења, па је оно поднело тужбу против ње.

Љ. Малешевић

Током четири деценије 50.000 идеолошких осуђеника

Према незваничним проценама за четири деценије на које се односи Закон о рехабилитацији у Србији је изречено око 50.000 идеолошких судских одлука, односно толико је било идеолошких осуђеника. До сада је рехабилитовано тек 2.146 људи. Комисији за обештећење обратило се више од 80 живих голооточана и више од 200 чланова породица преминулих политичких затвореника.

Dnevnik.rs 

kkr

Шаљиве слике и разне постере можете видети на: http://www.facebook.com/z.s.grubisic

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s