Унеско: Постани наставник …

Мада 57 милиона деце основношколског узраста не иде у школу, у свету недостаје 5,24 милиона наставника, а до 2015. године 3,66 милиона старих наставника одлази у пензију па ће дефицит бити још већи.

Зато је Унеско упутио светској јавности позив, под слоганом „Постани наставник“, да се обезбеде стручни наставници и са жељом да се свој деци света обезбеди образовање, бесплатно и квалитетно, што се може само са стручним, друштвено признатим, а од власти материјално збринутим и мотивисаним наставницима.

Пре безмало две деценије, Унеско је 5. октобар прогласио даном учитеља света и од тада се сваке године на тај дан оцењује претходни рад и процењују путеви развоја образовања, услови рада деце и наставника, као и материјални положај запослених у образовању. Корак од седам миља за ову професију учињен је давне 1966. године, када је специјална међународна конференција сазвана од Унескоа у Паризу, у сарадњи с Међународном организацијом рада, усвојила препоруку о статусу наставника која утврђује њихова права и одговорности, међународне стандарде за њихово иницијално образовање и стручно усавршавање, услове запошљавања, као и услове за наставу и учење.

Светски дан учитеља је дан у којем наставници могу јавно указати и на проблеме у просвети јер, иако се сви јавно декларишу да је просвета инвестиција у будућност и најбољи алат за излазак из неразвијености и сиромаштва, у пракси је то мало видљиво.

Д. Девечерски

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s