Романтизам и хемијско оружје …

Од богова смо узели ватру, волимо да правимо пожаре, али не знамо да их угасимо.

Човек се налази у свету у којем нема контролу и покушава да је успостави. Хемијско оружје, нуклеарна енергија, финансије и технологија су нове силе са којима се носимо кроз мешавину глупости и трагедије.

У романтизму деветнаестог века, песници или сликари као Каспар Давид Фридрих, представљали су природу као зачудну, узвишену и далеко моћнију силу према којој човек има страхопоштовањe, свестан да је део природе и насупрот њој: она је лепа, а може нас убити. Такви су врхови планина у измаглици на којима стоји усамљени Фридрихов сањар или плаве обале океана са којих може доћи цунами. Јапански мултимедијални уметник Риоџи Икеда у својим инсталацијама користи огромне екране на којима се појављују јединице и нуле, телевизијски снег, електронски ритмови – то су несагледиви пејзажи Матрикса. Када помислите на број корисника, количину информација, на електронске импулсе, формуле, видите да вам информациона технологија није јасна као што никада не можете појмити пространство космоса.

Хемијско оружје, актуелно због Сирије, као и нуклеарно, толико je снажније и деструктивније од појединца и присутнo у светској равнотежи моћи, да човек не може да сагледа последице. Чувени снимак печурке над Хирошимом је визуелни пример тог зачудног доживљаја у којем се спајају визуелна фасцинантност снимка и најјезивија смрт, ужасна због своје хладне технолошке прецизности у убијању људи као мрава. Човек је креатор тих система, па самим тим, макар био мрав у односу на њих, има одређену контролу; мада само ако контролише сопствену глупост.

Осиромашени уранијум је коришћен у бомбардовању Србије. На страницама „Политике” је већ писано о коришћењу хемијског оружја од стране САД. Случај уранијум стоји негде у запећку, ваљда ту не важе Обамине црвене линије; извињавам се, црвене линије које је поставио свет. Но, у Сирији се тачно не зна шта се догодило, само се броје последице, узимају налази са терена, праве претпоставке и постоје неки језиви снимци. Неко наравно прави паре. Британија је учествовала у трговини са Сиријом супстанцама за израду хемијског оружја, писао је „Гардијан”. САД тренирају побуњенике, док Руси продају оружје. Према томе има простора за људску контролу да је некоме стало, а контрола се губи када се несрећа већ догоди. Американци су мислили да ће држати ствари под контролом зарад свог интереса, што је имало трагикомичан развој. Писац Тежу Кол је овако описао Керијев наступ који је на крају извукао САД из интервенције. Кери: „Нећемо напасти… ако Сирија уради немогуће.” Сирија: „О? Урадићемо!” Русија: „Урадиће.” УН: „Урадиће.” Кери: „Срање!” После тога се Кери правдао реториком, док је Лавров већ припремио предлог. Затегнути Кери, супруг „Хајнц” кечапа, једном успутном речју на конференцији за новинаре зачас је променио људске животе. Жељену интервенцију и трагедије које би је пратиле политички интереси маскирали би у своју супротност као што се о бомбардовању Србије и даље говори као о успешној акцији (Олбрајтова), а последице тог ослободилачког успеха ће се деценијама „полураспадати” у земљи и изазивати рак.

Основна предност човека у односу на ствар коју створи јесте могућност да јој каже: Не! Дакле, теоретски бар треба знати да се можемо одрећи финансијских махинација, нуклеарне енергије, нуклеарног и хемијског оружја, дронова, нафте итд. Једном када се упустите у плес са сопственим силним креацијама, ту фактори случаја, апсурда, грешке играју улогу. Тако је недавно, поводом истраживања новинара Ерика Шлосера објављен текст у „Гардијану” у којем се открива да је Северна Каролина, савезна држава САД, могла 1961. да буде одувана двема хидрогенским бомбама сопствене војске. Отказали су сигурносни прекидачи, само је један, и то најнепоузданији, реаговао. Та бомба има 260 пута већу моћ деструкције од оне бачене на Хирошиму. Кјубриковски моменат.

Чекају нас изазови. Наше знање прати изазове, али не и наша духовна зрелост. Каскамо за сопственим технолошким напретком. Најочигледније губимо трку са нуклеарном енергијом у Фукушими, проблем који још није решен, у екологији која је алармантна и глобалним финансијама које су у кризи. Ако САД желе да кажу „не” хемијском оружју, онда сви у томе морају да учествују. Од богова смо узели ватру, волимо да правимо пожаре, али не знамо да их угасимо.

Дипломирао филозофију и филмску режију на Колумбија универзитету, Њујорк

Игор Симић / Политика

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s