ОПИС ПРОЈЕКТА „МОЈЕ ПИСМО ЋИРИЛИЦА“

Удружење „Сабор Срба и пријатеља Срба“ је у септембру 2013. интензивно започело реализацију свог пројекта „МОЈЕ ПИСМО ЋИРИЛИЦА“ на подручју Републике Србије, са намером да ту реализацију прошири и на територију Републике Српске, као и у европским и свим другим земљама, у којима живе и раде Срби.

  • Основне карактеристике овог пројекта су практичност и инвентивност.

Пројекат се неће бавити теоријским, него практичним аспектима везаним за проблем недовољног коришћења (фонетске) ћирилице настале у процесу Вукове реформе.
На разне маштовите, занимљиве и естетски и дизајнерски привлачне начине настојаћемо, што већ и чинимо, да ћирилица постане не само званично и обавезно него и драго писмо, чак и онима који не пишу, нити су икада писали њоме.

Намера нам је да на један нормалан и инвентиван начин пренесемо Србима и осталим држављанима Републике Србије да је фонетска ћирилица настала у доба Вукове реформе и по Уставу (члан 10.), али и по УНЕСКО-у и по ЕУ и по Гуглу њихово једино званично писмо.

Фонетска ћирилица, која је настала у процесу Вукове реформе, није само званично писмо Републике Србије , него, што је тврдио и чувени писац Бернард Шо, досад најпрогресивније светско писмо, које је због своје једноставности и правила ЈЕДАН ГЛАС – ЈЕДАН ЗНАК изузетно погодно за савремене облике комуникације, укључујући и интернет.
Ово су признали и многи интернет-стручњаци из Европе и света.

Фонетизација писама, односно примена принципа који важи у модерној ћирилици, је нешто што доноси будућност.
Зато је смешно када неко ћирилицу, као писмо које је својом прогресивношћу ишло и испред свог времена, назива „заосталом“, „делом прошлости“ итд.

Ћирилица, оваква каквом данас пишу Срби,бар они који пишу, је пионир модернизације и фонетизације, односно усавршавања писама.

Колико је фонетско писмо, какво јевећ више од 150 година наша ћирилица, прогресивно и пожељно за писање сведочи и то што је чувени британски драмски писац ирског порекла и нобеловац Џорџ Бернард Шо (1856-1950) сматрао је да је српска ћирилица најсавршеније писмо на свету и један заокружен и логичан систем.
У свом тестаменту оставио је новчани износ (£367,233 13s) Енглезу који успе да реформише и упрости енглеску абецеду по узору на Вукову ћирилицу (једно слово – један глас).

ЦИЉ ПРОЈЕКТА

Основни циљ Пројекта „МОЈЕ ПИСМО ЋИРИЛИЦА“ је да се, како у земљи, тако и у иностранству, континуирано врши промовисање и популаризација фонетске ћирилице (један глас – један знак), као српског писма и српске, односно светске културне баштине, будући да је то једино фонетско писмо на свету са таквим начином и правилом писања.

ЦИЉНА ГРУПА

Држављани Србије, Републике Српске, као и Срби у Дијаспори и припадници других народа који су према Србима и Србији пријатељски настројени

ВРЕМЕ И МЕСТО РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОЈЕКТА

Пројекат „ МОЈЕ ПИСМО ЋИРИЛИЦА“, који се пре свега заснива на практичном деловању, није ни просторно ни временски ограничен и трајаће док фонетска ћирилица не само у Уставу, него и у стварности не добије место које, као део српске и светске културне баштине, и заслужује.

ОПИС ПРОБЛЕМА И РЕШЕЊА

Иако је Устав Републике Србије прецизан у дефинисању значаја и положаја ћирилице као званичног писма Републике Србије, у пракси се јављају бројна одступања од тога.

Највидљивије одступање је то што многе фирме, институције, па и неке јавне личности према ћирилици имају став занемаривања, који сматрамо не само неодговрајућим,него и незаслуженим.

Чак и ако бисмо пошли од у неким лингвистичким круговима присутних тврдњи да су и ћирилица, она настала Вуковом реформом, и латиница, какву је срочио Гај, равноправна или за писање српског језика једнако употребљива и важна писма, (што ми не тврдимо, нити себе сматрамо по том питању меродавнима, јер то питање ће решавати Држава и стручњаци за лингвистику), голим оком је видљиво да то у пракси није тако.

Латиница је неупоредиво присутнија и „популарнија“, односно више у употреби.
Сматрамо да је један од кључних разлога за такав, у суштини изразито неповољан третман ћирилице, пре свега садржан у недовољном и неадекватном промовисању и популаризацији ћирилице, односно у нехајном односу према њој.

Зато смо не само као поштоваоци Устава, него и као љубитељи ћирилице као свог писма решили да, уз помоћ једног броја стручних лица, као и симпатизера, односно активиста нашег Удружења, интензивно покренемо и реализујемо пројекат „МОЈЕ ПИСМО ЋИРИЛИЦА“, чија је главна сврха, као што је већ напоменуто, промовисање и популаризација (фонетске) ћирилице међу свим, а нарочито млађим генерацијама, како у Србији, тако и у свим другим земљама где живе и раде Срби, којима је ћирилица вековима била, а и остала писмо, односно азбука.

Уверени смо да ће то промовисање и популаризација уродити плодом, те да ће (фонетска) ћирилица временом постати бар једнако присутна и популарна као и тзв. Гајева латиница.

За остваривање тог циља је потребно доста времена, али битно је да се започне на прави начин и устраје у томе, што смо ми и вољни и спремни, и што већ и чинимо на начине на које смо својим скромним материјалним средствима могли.

Између осталог смо покренули и одржали ћириличну друштвену мрежу „Сабор“, као и, такође ћирилични, сајт „Српско благо“.

ОЧЕКИВАНИ УТИЦАЈ ПРОЈЕКТА

Пројекат «МОЈЕ ПИСМО ЋИРИЛИЦА», односно акције које ће се изводити у току његове реализације ће сасвим сигурно допринети популаризацији (фонетске) ћирилице бар до степена да ће бити коришћена као и тзв. Гајева латиница, која није сасвим адекватно писмо за писање српског језика, већ и зато што није фонетско, односно има двознаке, па и не може да се држи правописног правила «Пиши као што говориш, читај како је написано», а ми верујемо да ћемо постићи и више, а нарочито ако у томе будемо имали одговарајућу како моралну, тако и финансијску подршку.
Свет, па и Европска Унија, нашим писмом сматра ћирилицу и не уважава код нас присутни дуоалфабетизам, односно двоазбучје.

Латиница са три двознака је од стране ЕУ и УНЕСКО-а учитана као хрватско писмо и све што је на њему написано и одштампано се рачуна као хрватска литертура. Као што се и сајтови на латиници, а поготово ако немају и ћириличну опцију или им је на другом, а не на првом месту, по дифолту сматрају сајтовима са хрватским писмом, односно на хрватском језику.

Верујемо да ће реализација појекта «МОЈЕ ПИСМО ЋИРИЛИЦА» и на том плану довести до промене уобичајеног стања и понашања, чије последице су нежељене и онима који се тако понашају.

ПЛАНИРАНЕ АКТИВНОСТИ ВЕЗАНЕ ЗА ПРОЈЕКАТ

Пројекат садржи низ практичних акција, међу којима су:

· јавно писање ћирилице на пунктовима који ће бити организовани на територији општина Републике Србије, као и територији Републике Српске и у иностранству, а на пунктовима ће се налазити и књиге штампане ћирилицом, као и разни употребни и украсни предмети, који на себи садрже ћириличне натписе,

· штампање и распарчавање пропагандног материјала у облику лепо дизајнираних и маштовитих флајера у минималном тиражу од 100.000 на којем ће бити представљене све предности фонетске ћирилице,

· поклањање основним школама широм Србије, Републике Српске, као и у Дијаспори урамљеног флорала А3 формата, који израђује Удружење и на којем се уз натпис „МОЈЕ ПИСМО ЋИРИЛИЦА“ налази и ручно урађен уметнички аранжман или добро одрађена репродукција , а ученицима по беџ са натписом „МОЈЕ ПИСМО ЋИРИЛИЦА“,

· подизање спомен обележја ћирилици, као и отварање музеја ћирилице, најпре у Крушевцу, а онда и по другим местима и општинама у Србији и Републици
Српској, као и у Дијаспори,

  •  покретање едиције „МОЈЕ ПИСМО ЋИРИЛИЦА“, унутар које би на ћирилици биле објављиване књиге домаћих и страних аутора,
  • опремање канцеларија у Републичкој и Покрајинској влади, као и канцеларија по Општинама и Месним заједницама Републике Србије урамљеним флоралима А 6 и А 3 формата, на којима се налази натпис „МОЈЕ ПИСМО ЋИРИЛИЦА“ и ручно урађен леп уметнички аранжман од трајног материјала или добро одрађена репродукција,
  • подстицање домаћих медија, као и оператера и већих увозника мобилних уређаја и рачунара да користе ћирилицу,
  •  промовисање и популаризација срб-домена,
  • израда и уручивање честитки свим правним лицима, привредним субјектима, као и појединцима, који за обележавање својих фирми и за своје сајтове на интернету користе ћирилицу,
  • подстицање „ћирилизовања“ профила на Фејсбуку, које су отворили грађани Србије и, уопште, Срби,
  • организовање манифестација (продајних изложби) у Београду и другим местима Србије, као и ван Србије. под називом „МОЈЕ ПИСМО ЋИРИЛИЦА“, на којима би се продавале књиге и друге врсте публикација, објављених на ћирилици, као и разни други украсни и употребни предмети и ручни радови са ћириличним натписима и слично,

и друге акције, укључујући и оне које ће тек настајати на основу искуства са терена.

Све ове акције биће праћене одговарајућом медијском пажњом.

Са пројектом «МОЈЕ ПИСМО ЋИРИЛИЦА» је 24.септембра 2013. године, уз препоруку једног од саветника, односно саветнице новог министра господина Ивана Тасовца, званично упознато и Министарство културе и информисања, које је и раније подржавало пројекте везане за ћирилицу, а ту праксу ће, по извештају који смо добили из Министарства, наставити и даље.

НАЧИНИ НА КОЈЕ ПРАВНА ЛИЦА МОГУ ПОДРЖАТИ РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРОЈЕКТА „МОЈЕ ПИСМО ЋИРИЛИЦА“

1. Правна лица могу уплаћивати донације Удружењу „Сабор Срба и пријатеља Срба“,помоћу којих ће показати своје друштвено одговорно пословање, на ж.р. 200-2621640101861-34, а у сврху реализације пројекта „МОЈЕ ПИСМО ЋИРИЛИЦА“ као и остварења других друштвено корисних циљева, предвиђених Статутом Удружења.

Висина суме коју ће правно лице уплатити као донацију је по избору конкретног правног лица, уз напомену да се уплатом донације почев од 200.000 (двеста хиљада) динара, између осталог, стиче право и јавног, односно медијског информисања о правном лицу као донатору Пројекта, као и низ других могућности, што ће бити прецизирано Уговором о донацији.
Минимални износ средстава које би требало уплатити у сврху донације је 10.000 (десет хиљада) динара, на основу које ће добити од нас на поклон урамљени Флорал формата А 3 са натписом МОЈЕ ПИСМО ЋИРИЛИЦА (оригинални ручни рад) и захвалницу.

2. Правно лице може да купује наше оригиналне ручне радове за своје потребе или у сврху даље продаје, јер ми смо регистровали и привредну делатност, а приходи које тако остварујемо користе се за реализацију Пројекта и друге друштвено корисне циљеве Удружења .

3. Правна лица могу и уплаћивати донације или пружати услуге и куповати наше производе за своје потребе или у сврху даље продаје.

НАЧИНИ НА КОЈЕ ФИЗИЧКА ЛИЦА МОГУ ПОДРЖАТИ РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРОЈЕКТА „МОЈЕ ПИСМО ЋИРИЛИЦА“

1. Уплатом донације од најмање 1000 (хиљаду) динара Удружењу „Сабор Срба и пријатеља Срба“ на ж.р. 200-2621640101861-34, на основу које ће од Удружења добити поклон,урамљени Флорал А-6 формата са натписом „МОЈЕ ПИСМО ЋИРИЛИЦА“ и захвалницу.
За све уплате од десет и више хиљада динара, донатора поред стандардног, очекује и одређен број поклона које може сам да изабере.
2. Куповином наших оригиналних ручних радова за себе и за поклоне другима, а приходи од те куповине иду на остварење пројекта и других друштвено корисних циљева Удружења
3. Волонтерским радом на промовисању пројекта „МОЈЕ ПИСМО ЋИРИЛИЦА“

Напомена: изглед Флорала, оригиналних поклона за све прилике, можете видети на једном од наших сајтова, чија је адреса:

http://floral.rs/

moje_pismo_A3

Ekopatrioti.rs

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s