Терапија љубавног пара …

Многи људи нису ни свесни да праве грешку тиме што изједначују љубав са љубавном везом. Мисле да је довољно да пронађу „праву љубав” па да ће аутоматски да остваре веома добру везу и, касније, брак. У стварности тај аутоматизам не постоји. Сведоци да је тако смо ми који се бавимо терапијом партнерског односа, везе или брака. За терапију пара се одлучују управо они који се снажно воле, али који, упркос томе, нису у стању да успоставе стабилну и квалитетну љубавну везу.

Како је могуће да се двоје воле, али да не могу да остваре задовољавајућу љубавну везу? Разлог је што свако од њих има такву представу о томе како љубавна веза треба да изгледа која се не уклапа са партнеровом. Она, на пример, очекује од њега, ако је заиста воли, да њене жеље за њега буду приоритет и да се он труди да их испуни. Он очекује од ње, ако она њега заиста воли, да његове жеље стави на прво место и да их што пре испуни. Зато се њихова љубавна веза претвара у борбу ко ће кога натерати да испуњава жеље оном другом. А разлике између представа могу да се тичу многих ствари.

Када се људи воле, али не могу да успоставе задовољавајућу дуготрајну и стабилну везу, вероватно је проблем у томе што имају различите представе о љубавној вези. Последице су да се често свађају, раскидају, након чега се страсно мире, јасно показујући другима и себи да не могу без оног другога, али ни са оним другим. Овакве везе постају веома напорне после довољно дугог периода нестабилности, што на крају доводи до коначног раскида.

Шанса која би могла да оваквом пару помогне да спаси своју везу је да потражи помоћ стручњака – психотерапеута који је специјализован за рад са паровима и брачним друговима. Задатак овог стручњака је да помогне пару да освести своја очекивања од везе и од другог партнера, да им помогне да препознају оне аспекте у којима се слажу, као и оне аспекте односа и живота у којима постоје важне разлике. Након што помогне да се јасно дефинишу и осветле важне разлике у представи о љубавној вези, партнерски терапеут помаже пару да се договори, да нађе решење, да пронађе онај начин понашања који је прихватљив и једном и другом партнеру. То некада успева, а некада не. Успешност је таква да свакако вреди покушати.

Многи људи који су у незадовољавајућем партнерском односу – поготову мушкарци – имају отпор да своју интиму представе непознатој особи: терапеуту. Начин самопомоћи је јасно разумевање своје и партнерове представе о томе како треба да изгледа задовољавајућа љубавна веза. Већ само увиђање разлике љубави и љубавне везе може да буде лековито.

Зоран Миливојевић / Политика

zj

Шаљиве слике и разне постере можете видети на: http://www.facebook.com/z.s.grubisic

Једно мишљење на „Терапија љубавног пара …

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s