Сајбер ратови ће довести до сајбер Хирошиме …

Безбедност у глобалном информационом простору представља у данашње време, вероватно, највећи улог за безбедност целокупне светске заједнице. До овог закључка дошли су учесници Пете међународне конференције „Поверење и безбедност у информационом друштву“ одржане у Шангају.

Проблем безбедности информација, који је после открића Едварда Сноудена постао један од главних политичких трендова ове године, без обзира на различите политичке погледе, данас захтева заједничко решење. И ако поједине чланице светске заједнице, пре свега САД сматрају да је неопхдоно деловати на глобалним информационим мрежама, базирајући се само на властитим интересима, Руска Федерација излаз види у активној међународној сарадњи, изјавио је за Глас Русије посланик Државне думе Илија Костунов.

– Чини ми се да ће Русија, Кина и друге земље у развоју, као што су Индија и Бразил бити у стању да почну да постављају правила у глобалном информационом простору, пре свега у интересу наших грађана. Земље БРИКС-а чине практично више од половине становништва на планети, а творци интернета данас не узимају увек у обзир интересе наших грађана.

Првобитно створен у војне сврхе, интернет, који је тек нешто касније постао глобална информациона мрежа, постао је данас област сајбер ратова.

И ако међурнародни напори не ставе тачку на тај сукоб, последице би могле бити врло негативне, нагласио је председник руског Националног институа за безбедност Анатолиј Смирнов.

– Ако се не будемо договорили, снаћи ће нас сајбер Хирошима. На пример, после априлског напада „сиријске електронске армије“ пали су индекси Доу Џонс, а двеста америчких компанија је платило цену од више милијарди долара. Има много примера, како поједини хакери, за које се не зна за кога раде, покушавају да сами реше проблеме информатичке правде, заштите информатичког суверенитета ове или оне државе, користећи своје способности.

Још једна глобална опасност захтева заједничку борбу, а то је ширење екстремистичких идеја на мрежи, сматра председник агенције за сајбер-безбедност малезијског Министарства науке, технологије и иновација Тан Шри Дато Сери Панглима Мохд Азуми Бин Мохамед:

– Развој социјалних медија показује, да светска заједница мора више да ради на заштити националног суверенитета и безбедности. На разним сајтовима и форумима, на блоговима и друштвеним мрежама кориснику данас прете многе опасности. Екстремисти разних расних, политчких и религиозних оријентација користе социјалне медије за ширење својих идеја, како би изменили наше културне вредности и разорили свест „интернет-популације“, а то представља озбиљну претњу националног безбедности и друштвеној хармонији.

Чланови руске делегације су на форуму представили иностраним колегама неколико својих експерименталних радова, чији је циљ откривање и сузбијање криминалних активности на интернету. Посебну пажњу страних учесника инфофорума привукли су пројекти система за борбу против екстремизма, као и концепт превенције „ефекта Сноуден“, односно систем софтверско-хардверских решења, која спречавају цурење поверљивих информација.

Григориј Милењин / Глас Русије

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s