Направио кућу од пластичних флаша …

Крагујевац: Еколошка кућа од 14.000 пластичних флаша прославила је наставника физике, хемије и техничког образовања у пензији Томислава Радовановића и ван граница ове земље.
Иако помало разочарано каже да није ушао у Гинисову књигу рекорда, овај Крагујевчанин вредно наставља да ради у својој радионици, али и на патентима, све у циљу ширења свести о заштити животне средине.

„Tera nostra est donacio ab mundus“, односно „наша Земља је поклон Космоса“, једна је од порука исписаних у еко-кући Радовановића који је готово шест година сакупљао пластичне флаше и уграђивао их у зидове, кров, прозоре и врата.

На исти начин уредио је и ентеријер.
Несвакидашња грађевина привукла је посетиоце из разних делова света, од Мађарске до Јапана.

„Долазе људи и појединачно и колективно, као туристи. Остављају поруке хвале, то се може видети и у књизи утисака“, каже овај наставник у пензији.
Ових дана наставника Тому посетила је и студенткиња треће године новинарства Дуња Манојловић, која у свом раду обрађује тему заштите животне средине.
„Медији су се на неки начин фокусирали на то што је кућа занимљива и јединствена, али се нико није осврнуо на то да се он на тај начин бавио ’зеленом’ градњом и на тај начин заштитио нашу средину“, примећује она.

Знања из техничког, физике и хемије које је предавао наставник Тома свакодневно користи у својој еко-радионици. Течни филтер за димњак, један је од три патента које је заштитио код Завода за интелектуалну својину.
„Он може да се користи за велике индустријске димњаке, а може и за породична домаћинства. Тај филтер за димњак функционише тако што дим тера кроз течну средину и тако га филтрира“, каже Радовановић.

Више хиљада пластичних флаша чека реализацију идеја које овом Крагујевчанину не недостају. Уз кућу и фонтану, он планира изградњу и других објеката који би чинили његову оазу за еколошко освешћивање.

Alo.rs

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s