Од Москве до Њујорка за један и по час …

У капсули и са брзином од 6500 km/h

Звучи невероватно, зар не? Направити трансконтинентално путовање за само 90 минута. Брзо, лако, јефтино, поуздано. Личи на рекламни летак из будућности или на роман још једног писца, који претендује на ловорике Жила Верна. Ипак, ствар је много интересантнија…

Ако сте гледали филмове „Гвоздени човек“ са Робертом Даунијем, који игра улогу Тонија Старка, ексцентричног милијардера-филантропа, сјајног инжењера, харизматичног плејбоја и једног од најутицајнијих људи свог времена, то сигурно знате да је његов прототип – сасвим стварна личност. Ради се о Елону Маску – америчком милијардеру, оснивачу и власнику SpaceX ( произвођач свемирских ракета Falcon). Поред тога што је Маск, заиста, један од најеминентнијих инжењера нашег времена, он има готово неограничене могућности за реализацију својих амбициозних идеја.

Тако је, недавно, предложио нови вид ултрабрзог транспорта под називом Hyperloop. О чему се ради? Да би се одговорило на ово питање, треба се подсетити како ради систем пнеуматске поште, пошто се на њему базира идеја Елона Маска.

Hyperloop – систем цеви напуњених ваздухом, по којима ће се кретати специјално дизајниране капсуле са путницима и робом. Капсуле ће бити дугачке око 5 метара, а њихова тежина неће прелазити 185 кг. У једној таквој капсули ће моћи да путује до 6 особа. При том, путници неће осетити никакве нелагодности, без обзира на то што ће се капсула кретати брзином од 6500 км / ч, јер убрзањем неће прелазити 1 G. Ово, сложићете се, веома добро звучи, ако пројекат буде реализован.

Експерт „Гласа Русије“, економиста Илија Волков, оценио је профитабилност пројекта Hyperloop и дао процену колико он може бити конкурентан у модерном систему превоза путника:

– Пре свега, желео бих да похвалим интересантно и економски атрактивно решење, предложено од стране Елона Муска. Према проценама, урађеним од стране групе независних стручњака, изградња система пнеуматског транспорта Hyperloop, биће десет пута исплативија од изградње брзе пруге између две дестинације. Плус, минимална енергија, еколошка предност, екстремно велика брзина и релативно ниска цена карте – планирано је да карта од Западне до Источне обале САД кошта 100 долара – могу бити добри аргументи за реализацију овако фантастичног пројекта.

Ипак, није све тако ружичасто. Многи инжењери су у недоумици, како ће се изградити вишекилометарски безваздушни тунели. Колико ће бити безбедни? Иља Волков дели њихове зебње:

– Наравно, ту се отвара многа питања у вези са спровођењем тог необичног пројекта. На пример, како и где ће се градити тунели? Ово питање је посебно важно, када се говори о изградњи система Hyperloop, у интерконтиненталном смислу, јер је приоритет Маска трансатлантски путнички и теретни транспорт. У сваком случају, ако Hyperloop добије зелено светло и технички буде беспрекорно реализован, као сви претходни пројекти Елона Муска, питање његове безбедности и економичности неће бити постављано.

Неће проћи много времена, пре него што сазнамо да ли ћемо у блиској будућности путовати око света за само 6 сати.

Аљона Ракитина / Глас Русије

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s