Објављена непозната фотографија Ћуприје на Дрини …

Фото моста Мехмед-паше Соколовића, из 1943. године, на коме се види порушен део, недавно се појавио на интернет-презентацији немачке Бундес архиве. Минирали га како би себи обезбедили одступницу.

bb

До сада непозната фотографија моста Мехмед-паше Соколовића, из 1943. године, на којој се види један порушен део, недавно се појавила на интернет-презентацији немачке Бундес архиве у делу посвећеном Другом светском рату.

До сада непозната фотографија моста Мехмед-паше Соколовића, из 1943. године, на којој се види један порушен део, недавно се појавила на интернет-презентацији немачке Бундес архиве у делу посвећеном Другом светском рату.

На фотографију је случајно на интернету наишао Немања Перендија, из Вишеграда, који је одмах открио да је реч о слици из 1943. године на којој немачки војници прелазе мост натоварени муницијом, док се повлаче из Вишеграда, који су претходно минирали. Према његовим сазнањима и истраживањима, војници са слике су припадници Прве брдске дивизије, једне од елитних јединица немачког Вермахта.

– О идентификацији војника сведочи и амблем на њиховој униформи, рунолист или планински цвет који је био симбол Вермахта. Један део ове јединице, која је иначе ратовала у Нормандији и Стаљинграду, био је послат на Балкан односно у Југославију како би разбио покрет отпора – истиче Перендија, додајућиу да је ова акција војске у НОБ-у названа шеста непријатељска офанзива, а у немачким архивима записана као „Кугласта муња“.

На слици је такође видљив натипс „VICTORIA“ који се исписан на наставку моста.

 – СВЕДОК –
Мост Мехмед-паше Соколовића подигнут је 1571. године и више пута је разаран и обнављан. Вековима је овај мост био сведок бројних драматичних догађаја, али и сигуран прелаз преко брзе и хладне Дрине.

– Наиме, у јединицама Југословенске војске у отаџбини, приликом првог ослобођења Вишеграда 1941. године били су и представници британске и америчке мисије. Британску групу официра је предводио генерал Чарлс Армстронг, а америчку мисију Алберт Сајц, те се неко од ових људи сматра аутором овог натписа на ћуприји – каже Перендија.

После ослобођења, у периоду од 5. до 10. октобра 1943. године, Вишеград прелази у руке НОВЈ, а онда поново долази војска Рајха и заузима град.

У једном од тих сукоба немачка јединица је у повлачењу минирала четири стуба моста, што је и приказано на фотографији коју је сликао непознати Немац презимена Призибл. Још једно оштећење моста се догодило 1944. године када је ћуприја разорена од стране савезничких снага.

Милица Кусмук / Новости

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s