Ко је Јосип Перковић: Ево зашто Европска унија кажњава Хрватску ..

На територији Немачке 1983. године догодило се убиство хрватског дисидента, за које су осумњичени припадници југословенске Удбе. Ова држава расписала је 2008. године налог за хапшење једног од њих, чији је син саветник двојице хрватских председника.

jp1

Казнене мере које Европска унија планира да уведе “непослушној” Хрватској због “случаја Перковић” поново отварају причу о убиству које је “порасло” до међународног скандала, али и питање о немачко-хрватским односима.

Најновији спор на релацији Немачка-Хрватска настао је због Јосипа Перковића, осумњиченог за учествовање у убиству Стјепана Ђурековића (57) у Немачкој 28. јула 1983. године.

Хрватски дисидент убијен је у Волфратхаусену, малом граду у Горњој Баварској. Локална полиција пронашла је “изрешетаног” Ђурековића, са пет прострелних рана и једном раном нанетом највероватније секиром. Језиком подземља речено: ово је био “потпис” југословенске тајне службе.

jp2

МИСТЕРИЈА ЂУРЕКОВИЋЕВОГ БЕГА

Могуће разрачунавање југословенске тајне службе са дисидентом на територији друге државе постало је међународни скандал. Међутим, убице су успеле да напусте земљу, а комплетно суђење ни до данас није завршено.

Ђурековић је годину дана пре убиства изненада напустио Југославију и прешао у Немачку. Наводно, разлози за бег били су двојаки: са једне стране, несагласност са идејом комунизма и тадашњом државном политиком, а са друге – оптужбе да је учествовао у проневери нафте и новца.

Међутим, “између редова”, Ђурековићев пребег имао је сасвим друге мотиве: био је близак хрватским националистима, како током Другог светског рата тако и касније, али и немачкој тајној служби, која му је пружила заштиту у овој државу. Због тога је као мотив убиства “испливала” бојазан Удбе да би Ђурековић могао одати њене тајне странцима.

Већ тада је кроз причу о овом убиству почело да “провејава” име функционера Удбе Јосипа Перковића.

Операција СДБ Хрватске, под именом “Дунав”, коштала је 150.000 марака и наводно је била поверена управо Перковићу.

МИСТЕРИЈА ПЕРКОВИЋЕВЕ УМЕШАНОСТИ

Човек кога у Лијепој њиховој називају “најмоћнијим обавјештајцем последње две деценије комунистичке и прве две деценије демократске Хрватске”, Јосип Перковић, рођен је 1945. у Новом Селу код Нашица, у Хрватској. У Осијеку је радио као оперативац Службе државне сигурности. Потом је био начелник другог одељења СДС-а Осијек, који се бавио емиграцијом.

Године 1979. у Загребу је постао инспектор у Другог одељења СДС-а, а шеф тога одељења постао је 1982. За само четири године постао је помоћник министра за целу републичку Удбу.

Почетком деведесетих, када је и Служба почела да се распада, Перковић је постао помоћник министра одбране, задужен за Сигурносно-информативну службу. Године 1992. је са тог места смењен, али је убрзо рехабилитован, да би четири године касније постао саветник у Хрватској извештајној служби.

За то време, истрага о убиству Ђурековића у Немачкој још увек није затворена.

НЕПОСЛУШНА ХРВАТСКА

Године 2008, суд у Минхену осудио је Крунослава Пратерса на доживотну робију због овог убиства. Исте године, због сумње да је учествовао у овом убиству – дао егзекуторима кључ од магацина у ком је Ђурековић убијен – Немачка је расписала потерницу за Јосипом Перковићем.

jp3

Сплитска “Слободна Далмација” објавила је транскрипт разговора некадашњег председника Хрватске Фрања Туђмана са тадашњим послаником у хрватском Сабору Вицом Вукојевићем од 5. децембра 1993. године из кога се јасно види да је тражио уклањање Перковића:

– Рећи ћу ти нешто.Већ сам рекао својим најближим сарадницима да све те бивше који су радили у Удби, ти спомињеш ту Перковића и то не само Перковића, већ и све друге који су радили да се уклоне. И на крају ту нову нашу службу УНС, Службу националне безбедности почињемо стварати са новим људима и то ћемо спровести. Значи, све те људе који су били у бившој служби или ово ако је тачно да су Копса, Стипетић (имена им нису наведена), били повезани са том и таквом делатношћу, требало би их уклонити сутра.

Цео транскрипт овог разговора можете погледати ОВДЕ.

У међувремену, син Јосипа Перковића, Саша, био је (и још увек је) саветник двојици хрватских председника: Стјепану Месићу и Иву Јосиповићу.

Свега неколико дана пре уласка у Унију, Хрватска је изгласала закон којим се не признаје важење европског налога за хапшење пре августа 2002. године, чиме је спречено да Перковић буде изручен Немачкој по оптужбама за догађај из 1983. године.

Telegraf.rs

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s