Храну купујемо на сопствени ризик …

У Србији три године није урађено ниједно упоредно истраживање исправности и квалитета производа, што значи да се хранимо на сопствени ризик. Како тврде потрошачке организације, без таквих анализа не можемо да знамо какву храну једемо.
– Више од три године нико није радио упоредна испитивања прехрамбених производа у Србији. Само је НОПС радио истраживање сокова, и то пре неколико година. Ми смо хтели с инспекторима да урадимо узорковање неких врста меса, али је то пропало. Код нас се мали број организација тиме бави, јер још имамо монополе и никад не знамо кад против нас могу да покрену судски поступак, а онда је катастрофа – каже за “Блиц” Вера Вида, председница Центра за заштиту потрошача.

На питање “Блица” како да знамо шта једемо, Петар Богосављевић, председник Покрета потрошача Београда одговара: Питајте одговорне.

– Већ три године не радимо упоредна испитивања исправности и квалитета. То је озбиљан проблем, а држава која би требало да се тиме бави има неодговарајућу организацију – тврди Богосављевић.

 хрн1

Ипак, ни у оваквој ситуацији нема места паници, сматра Вера Вида, “јер се претпоставља да је оно што се нађе на тржишту ипак прошло неку контролу.

– Примера ради, сви који се баве производњом меса морају да имају своју анализу, а оцена квалитета се ради сваки дан. Организације су раније радиле упоредне анализе само ако се посумња на лош квалитет. Ветеринарска инспекција то редовно ради, иако је чињеница да немају довољно људи – каже Вида.

Блиц

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s